Jde o čísla, na která jsme dlouho čekali a přáli si takový vývoj koronavirové pandemie! Během uplynulého týdne přibylo v Olomouckém kraji pouze 565 pozitivně testovaných na covid-19, což je proti předchozímu týdnu o dalších 464 případů méně.

Navíc se Olomoucký kraj dostal pod magický počet 100 nově nakažených na 100 000 obyvatel. To všechno přijímá s radostí také hejtman Josef Suchánek, přestože i nadále tvrdí, že vyhráno ještě není.

V nedělním poledni 9. května evidovala Krajská hygienická stanice v Olomouci již 91 687 pozitivně testovaných osob na covid-19 od začátku pandemie. Celkový počet vyléčených pacientů dosáhl čísla 87 409 a aktuálně je v Olomouckém kraji koronavirem nakažených 2 579 lidí. Nejvíce jako vždy v Olomouci (644), pak v Prostějově (387), Přerově (264) a Šumperku (240). V Konici je aktuálně nakažených 36 lidí. Do této chvíle bylo v Olomouckém kraji testováno 378 897 osob a bohužel 1 657 pacientů s covid-19 zemřelo. Aktuálně krajští hygienici evidovali týdenní počet nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v množství 94 osob.

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek ani teď neskrývá radost z pozitivního vývoje covidové situace, ale jak je u něj zvykem, je stále opatrný. „Z pohledu na statistická čísla je mi fajn a mám radost. Ale upozorňuji, že vyhráno v žádném případě ještě není. Poukazuji na loňský rok, kdy čísla byla stejně optimistická a pak jsme na podzim čelili další vlně koronaviru. Přírůstek nově nakažených už prolomil týdenní hranici tisíce osob, a dokonce se dostal k pěti stům. Je to paráda, ale my teď musíme cílit také na jinou metu. Jak jsem byl totiž při jednání Krizového štábu Olomouckého kraje v pátek upozorněn ředitelkou Krajské hygienické stanice, došlo sice k prolomení mety jednoho sta nově nakažených na sto tisíc obyvatel a děti se tak mohly vrátit do školních lavic, ovšem abychom mohli definitivně říct, že jsme na tom dobře, musíme se dostat pod hranici padesáti nakažených na sto tisíc obyvatel. To pak teprve budeme, jak se říká, za vodou,“ sdělil Večerníku první muž Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Hejtman zároveň potvrdil, že ve spolupráci s krajskými odborníky se připravuje v Olomouckém kraji projekt, který by od nového školního roku zabezpečil testování dětí na základních školách pomocí PCR testů. „Od září bude potřeba mít covid-19 pod kontrolou, a pokud přijde ´nedej Bože´ třetí vlna koronaviru, musíme včas zatáhnout za záchrannou brzdu. Jsem rád, že se vláda konečně také rozhoupala a na testování školáků výhradně PCR testy rovněž slyší, slíbila i finanční podporu na tento projekt,“ prozradil Josef Suchánek.

Dnes už vešlo v platnost další rozvolnění, otevírají se už všechny maloobchody, další služby a jak je již notoricky známé, vrací se děti druhého stupně do základních škol. Od příštího pondělí se dokonce mají otevřít i zahrádky restaurací. „Radujme se z toho, ale mějme na paměti, že koronavirus může kdykoliv znovu všem otrávit život. Apeluji proto na občany, aby v maximální míře využili možnosti se nechat očkovat a byli také ohleduplní vůči druhým dodržováním hygienických pravidel,“ vzkazuje hejtman Olomouckého kraje.

 

19 graf02