Počet nově pozitivně testovaných obyvatel Olomouckého kraje na covid-19 se během uplynulého týdne dostal na další historické minimum od začátku pandemie. Navíc výrazně poklesla i hodnota nově nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Od pondělí 17. května navíc přichází další rozvolnění vládních protiepidemických opatření. „Teď bude záležet na lidech, jak se budou chovat. Doufám, že covid-19 se nevrátí,“ říká hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

K nedělnímu poledni 16. května registrovala Krajská hygienická stanice v Olomouci již 92 166 případů pozitivně testovaných osob na covid-19 v Olomouckém kraji od začátku pandemie. Během uplynulého týdne jich přibylo 468, což je o 97 případů méně než týden předtím. Od začátku pandemie se z nákazy vyléčilo v kraji už 88 616 lidí a testováno bylo dosud 390 060 osob. Bohužel celkem 1 698 pacientů s covid-19 zemřelo. Aktuálně je v Olomouckém kraji nakaženo koronavirem 1 848 osob. Nejvíce jako tradičně v Olomouci (447), pak v Prostějově (289), Šumperku (207) a Přerově (142). V Konici má covid-19 aktuálně 26 osob.

 „Toto všechno jsou opět velice pozitivní čísla, přestože mezitýdenní pokles nově nakažených lidí není tak výrazný jako v předchozích třech týdnech. Ale trend snižování se prodlužuje, což je dobře. Navíc velice pozorně sleduji i pokles počtu nově nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel, kterých je aktuálně šestasedmdesát. Blížíme se tak k oné magické ‚padesátce‘ a jak jsem řekl minulý týden, v tomto případě už budeme takzvaně za vodou. Aspoň jsem o tom přesvědčen,“ okomentoval současnou situaci pro Večerník hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

V pondělí 17. května navíc pokračuje další vládní rozvolnění protiepidemických opatření. „Postupné rozvolňování kvituji s povděkem, ale zároveň musíme být velice obezřetní. Právě teď to nejvíce záleží na lidech, zda budou schopni a hlavně ochotni respektovat základní protiepidemická opatření. Například nosit roušku nebo respirátor na určených místech není přece nic nepřekonatelného. Osobně mám trošku obavy, aby se lidé neutrhli ze řetězu při postupném otvírání restauračních zařízení. Teď se otvírají předzahrádky restaurací nebo kaváren a dá se očekávat, že se zde bude koncentrovat značný počet osob. Musíme udělat všechno pro to, aby se covid-19 zase nevrátil,“ dodal první muž kraje.

 

denní nárůst nakažených covidem-19 v olomouckém kraji

den                             počet nově nakažených

pondělí 10. května      139

úterý 11. května         97

středa 12. května        89

čtvrtek 13. května      63

pátek 14. května         59

sobota 15. května       21