Situace s pandemií koronaviru stále nabírá na síle. Nejvíce pozitivních případů se v posledních dnech objevuje mezi náctiletými. Na minulý týden tak už vedení Olomouckého kraje doporučilo všem školám prodloužení podzimních prázdnin na celý týden. Po návratu do lavic bude čekat nejrizikovější okresy, kterých bylo minulé pondělí zveřejněno osm, další vlna testování. Ta proběhne nadvakrát, a sice v  pondělí 1. a 8. listopadu a nevyhne se mu asi Prostějovsko, které je aktuálně na tom nejhůře v celé České republice! Během prázdninového týdne se však situace nadále zhoršuje a do indikace nad 300 případů na 100 tisíc obyvatel míří stále více regionů. Od 8. listopadu se tak pravděpodobně testování plošně rozšíří.

Na novém postupu se dohodla vláda ČR, konkrétně Ministerstvo školství s Ministerstvem zdravotnictví. Tuto informaci následně potvrdil na Twitteru Robert Plaga. Testování ve školách proběhne v regionech, kde je průměrná týdenní nákaza vyšší než 300 případů na 100 tisíc obyvatel. Na Prostějovsku byl ještě v pondělí za poslední týden průměr necelých 375 obyvatel na 100 tisíc, nyní se jedná už o 558 obyvatel na 100 tisíc. Pro žáky a studenty se tak bude jednat o další testování, první proběhlo na začátku školního roku. Testovat se nebudou muset očkovaní žáci nebo ti, kteří splní lhůtu od prodělání nemoci. Celkově se počítá zhruba se 165 tisíci žáků.

Se situací už tak jsou ředitelé škol obeznámeni. „Museli jsme s podobným krokem asi počítat. Víme, že se poslední dny mluví o tom, že se nákaza šíří hlavně mezi mladistvými. Testy se objednávaly už s předstihem a nyní jsem si dělala další analýzu, jak na tom jsme. Zatímco na začátku školního roku jsme měli naočkovaných zhruba sedmdesát žáků, nyní už je to sto padesát studentů z celkového počtu dvě stě dvacet, takže u nás se bude testování týkat přibližně sedmi desítek žáků,“ prozradila Večerníku ředitelka obchodní akademie Eva Lošťáková. Bližší informace však zatím k dalšímu postupu nemá. Sama nyní očekává, že se další informace dozví na úterní on-line konferenci s hejtmanem Olomouckého kraje a hlavní hygieničkou. „Zatím je všechno poměrně čerstvé, ale už zase vidíme, že se situace postupně zhoršuje a opatření přitvrzují. Jsem tak ráda, že je svolána konference, kde bychom se měli dozvědět podrobnější informace i s možností dalších otázek, abychom věděli, jak dále postupovat, když se bude situace zhoršovat,“ poznamenala Lošťáková.

„Obchodka“ stejně jako další řada škol v regionu prodloužila studentům podzimní prázdniny na celý týden, i když by na ní raději dva dny vyučovali. V říjnu jsou zatím bez větších komplikací i díky velké proočkovanosti.

S testováním je obeznám také odbor školství, kultury a sportu na prostějovském magistrátu. Jejich stanovisko a kolika studentů se testy budou týkat se Večerníku nepodařilo během uplynulého víkendu sehnat.

Jak bude testování ve školách vypadat?

 

Neočkování žáci v osmi okresech z celé ČR, kde je epidemická situace nejhorší, se budou testovat v pondělí 1. a 8. listopadu. Celkově by se testování mělo týkat přibližně 165 000 dětí. Žáci, kteří odmítnou testování a nebudou mít doklad o prodělání nemoci během posledních šesti měsíců, budou nuceni při výuce nosit roušku. Od 1. listopadu musí nosit respirátory při výuce také neočkovaní učitelé. Školy by podle dat z ministerstva školství měly dostat dva druhy antigenních testů se samoodběrem z nosu. 

Situace se nadále zhoršuje

 

Minulou neděli, která byla rozhodujícím dnem o testování ve školách, bylo nad hranicí 300 případů na 100 tisíc obyvatel osm okresů. V pátek se už jednalo o devatenáct, v neděli už do této hranice spadalo přes třicet okresů a další budou postupně přibývat. Podle ministerstva zdravotnictví se testování od 8. listopadu bude řešit opět podle situace v neděli. Dále také podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha není celorepublikové testování ve školách na stole. Česká republika je však už nyní v celorepublikové incidenci nad hranicí 300 případů na 100 tisíc obyvatel a situace se podle dat zdravotnických statistiků bude nadále zhoršovat. Včera už potvrdila i hlavní hygienička Pavla Svrčinová, že testování ve školách se rozšíří o více než dvacet dalších okresů. 

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 1. listopadu

 

43 covid graf

 

43 covid mapa