Venkovský region, to je asi nejstručnější a zároveň nejpřesnější charakteristika zdejšího území. Nad všemi ostatními sídly ční Prostějov, na druhém místě je desetkrát menší Kostelec na Hané. Pochopitelně to znamená, že právě do statutárního města se koncentruje největší množství firem. Najdou se ale také výjimky, přitom docela četné. I v menších městečkách a vesnicích průmysl „jede“. A v některých případech se jedná i o poměrně velké firmy.

Nejvíce nadšení budou asi dělníci vícero oborů. Pro ty je dost míst i na venkově. Nejvíce ve Ptenském Dvorku, ve dvou pilách zde pracují stovky lidí. Jak ve výrobě, tak samozřejmě i v administrativě. Hodně pracovních pozic nabízí i pila v Plumlově. Další menší se ostatně nachází napříč celým regionem.

Centrem průmyslu je kromě Prostějova ještě Konice. Zde najdeme opět několik středně velkých, až velkých firem. Z oděvního zmiňme Moděvu, která má navíc tu výhodu, že je přímo vedle autobusového nádraží. Dalšími pak třeba Kovo Konice či Nabiswera. Průmyslová zóna se navíc rozvíjí směrem k Jesenci.

Tím ale výčet nekončí. Po Prostějovsku jsou rozesety další podniky nabízející vícero pracovních příležitostí. Jedná se o ŽPSV Doloplazy, které se zabývají třeba výrobou železničních pražců, dále také společnost Linaplast, která už patří k větším zaměstnavatelům v regionu. Nejednu firmu lze najít rovněž v Protivanově, z nichž nejznámější je VPO – výrobce oken.

Samostatnou kapitolou je zemědělství a potravinářství. Zejména velké družstvo v Určicích nabízí nejedno pracovní místo, totéž platí o mlékárně MOT v Otinovsi či blízkém protivanovském družstvu Taurus. Pokud jste u pěstování jako doma, pak je tu řada velkých pěstitelských stanic, zemědělských i zahradnických. Příkladem budiž hrubčický Lima Grain nebo velká zahrádkářství jako Semo Smržice. Poslední roky se pak množí velkokapacitní skleníky na rajčata. A za nimi musíme opět do Smržic.