Chystáte se na pohovor, ale už dlouho (nebo nikdy) jste na žádném nebyli? Nevíte tedy, co od toho čekat a jak se chovat? V následujících řádcích můžete najít pár dobrých, byť laických rad od někoho, kdo už na několika pohovorech byl. Důležité je vědět, že vše neudělají jen vaše schopnosti nebo vzdělání. Ale i způsob vystupování. Zásadní je pak příprava na pohovor po všech stránkách. A snad i jedna důležitá otázka – určitě tu práci chci?

VÝBĚR Z NABÍDEK

Pohovoru obvykle předchází hledání práce. K tomu může dojít na internetu, přes známé nebo i v tištěných inzerátech. Mnohé větší firmy nabízí pracovní místa na billboardech. Jenže nejde jen o to vybrat. Je dobré si nejprve dopředu říct, jakou práci a v jakém oboru chci, co od ní čekám (nejen výši platu) a jaké jsou předpoklady a možnosti danou práci vykonávat. Už jen toto zhodnocení je důležité. Personalistům se na mnohé posty schází vícero životopisů od uchazečů, stejně tak mnohé motivační dopisy. Chtě nechtě ale z mnoha přímo křičí, že jde o „nouzovku“. Uchazeči o práci si prostě řekli, že dají jeden životopis navíc, ale vlastně jen tak, pro jistotu. Takové životopisy přitom letí do šuplíku nejdříve. Ale pozor, nejde jen o vzdělání na pozici. Zaujmout může právě i motivační dopis, ze kterého jasně plyne, že mám k oboru nějaký (pozitivní) vztah a zkušenosti.

PŘÍPRAVA NA POHOVOR

Dobrá, vybrali vás, abyste šli na pohovor. Co ale teď? Předně je potřeba nepropadat „panice“, pohovor není nic strašného, netřeba tedy být zbytečně nervózní. Co naopak potřeba je, to je určitá příprava. Zaprvé je dobré si zjistit co nejvíce informací o firmě. Čím se zabývá, co dělá, kam směřuje. Je dobré vědět, do čeho jdu. A je fajn, když to ví i zaměstnavatel. Přichystejte si pak inteligentní, a přitom pravdivé odpovědi na všetečné otázky typu „proč jste si vybral/a naši firmu?“, „co jí můžete nabídnout?“, „z jakého důvodu jste skončil/a v předchozí práci?“ nebo „kde si představujete, že budete za pět let?“. Nepochybně alespoň jedna, spíše ale více podobných otázek padnou. Výhodou je taky připravit si dobré otázky (nejen) na vaši pracovní pozici. Čím více bude vidět, že vás nabízená práce skutečně zajímá, tím lépe.

POHOVOR NEBO POHOROR

Zde už je to na vás. Životopis odeslaný, vaše pracovní zkušenosti, schopnosti a vzdělání na papíře. Postupujete dále. Takže hurá do slušného oblečení a jde se. Pánové mají pochopitelně doporučený oblek (ale nemusí být, minimálně džíny, čistá košile a společenské boty, to by ale měl být základ, pokud se neucházím o práci někde ve stánku), dámy zase kostýmek. Základem pak je být klidný, věcný, klidně i lehce nad věcí. Odpovídat přirozeně, nedělat ze sebe nic, co nejsem. Vždy mluvit pravdu. Je samozřejmě dobré neodvádět řeč jinam – personalista by mohl nabýt podezření, že něco skrýváte nebo si nejste jistý v „kramflecích“. Slušnost a věcnost, to jsou každopádně dobří sluhové při pohovorech.

A pak? Už jen čekat. A doufat...