O Vánocích mnozí z nás dodržují celou řadu tradic. Krájení jablka, pouštění lodiček, lití olova a šupina z kapra pod talířem jsou zvyky, které se stále těší velké oblibě. Ale existují i takové, na které se jaksi pozapomnělo. Pojďme si je nyní připomenout!

Většina rodin se na Štědrý večer sejde u jednoho stolu, společně povečeří a u ozdobeného stromečku pak rozbalí dárky. V některých domácnostech tímto Vánoce končí, většina Čechů však dodržuje alespoň jednu tradici. Ale existují i zapomenuté vánoční zvyklosti, které určitě stojí za obnovení. Zkusíte je letos?

Sekera pod stolem

Pokud vás v uplynulém roce trápily zdravotní problémy a bolesti nohou, tato tradice je přesně pro vás. Pod stůl se štědrovečerní večeří byla dříve umisťována sekera. Pokud jste na ni šlápli bosou nohou, mělo vám to od těchto problémů na celý příští rok ulevit.

Štěstí v kousku chleba

Abyste si o Vánocích přivolali štěstí, stačilo v průběhu štědrovečerní večeře sníst kousek okoralého chleba. Není to však jediná potravina, jejíž konzumace má z člověka udělat šťastlivce. Můžete tedy sníst například i vejce snesená na Boží hod, účinek by to mělo mít stejný. 

 

Sbírejte patky od vánoček

Tuto tradici dříve dodržovaly všechny svobodné ženy. Pokud se chcete v příštím roce vdát, nasbírejte na Štědrý den devět patek od vánoček.

Vlašský ořech u postele

Pokud si v předvečer Štědrého dne položíte k posteli vlašský ořech, který druhého dne ráno rozlousknete a sníte, měli byste být celý rok chráněni před blechami a štěnicemi.

 

Speciální příloha PROSTĚJOVSKÉ VÁNOCE je součástí aktuálního vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které najdete v prodeji od pondělí 14. prosince