Jedna z prvních věcí, kterou řešíme u dovolených či jen jednodenních výletů, je, jak se někam dostat. Možnosti je hodně. Pokud nejedeme do stovky kilometrů dalekých Kotěhůlek, tak co třeba auto, autobus, vlak, do těch vzdálenějších destinací letadlo. Jenže nastalo jaro a přišel strmý skok v cenách energií, hlavně však v palivech. Je to pouhý rok, co jsme cenu 36 nebo 37 korun za litr naturalu považovali za zlodějinu. Nyní se na takto „levný“ benzín stojí fronty.

I z tohoto důvodu člověk dnes více zvažuje, jak se kam dostat. Auto má řadu výhod. Zapomíná se ale někdy, že i vlak jich pár má. A na některých cestách dokonce výhody převažují. Jednou je cena. Pokud jedete sám nebo ve dvou, vlak vítězí. Další je možnost jít se někde v horkém počasí osvěžit pivem. Pro někoho žádný problém i za volantem, bohužel…

Dále je tu parkování. Zatímco když jedete na venkov, tak to zas tak nevadí, ve městech parkování, to aby člověk pohledal. Někdy je to až malé peklíčko, zdá se, že velká města stále ještě nedokázala najít recept na to, že aut je zkrátka mnohem víc než i jen deset let zpátky. S vlakem tohle nemusíte řešit. Přidejme pak ještě důvod, který možná na první dobrou nenapadne, je však rovněž důležitý. A tím jsou uzavírky. I s nimi se setkáte na železnici, můžete namítnout. A budete mít pravdu. Nicméně dosavadní zkušenosti velí, že výluky na železnici jsou mnohem lépe komunikované. A když už někde dopravce vyvěsí informace, tak platí. Ne vždy to můžu říct ovšem o silničních omezeních. Tam je to někdy kříž.

A pak je tu ještě Olomouc. Důležitá železniční křižovatka, která je tak blízko, přímo svádí k tomu nahodit na záda batoh a jet. Z Olomouce se dá dojet bez přestupu do tak rozmanitých destinací, jako jsou Praha, Karlovy Vary, Kouty nad Desnou nebo třeba Poprad. A v dosahu je třeba i taková Warszawa i některé metropole v Německu.

Tak kam to bude?

 

Speciální příloha LETNÍ PŘÍBĚHY byla součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 29. srpna