V posledních letech sílí trend objednávání vánočních dárků přes internet, potvrzují to banky i sami obchodníci. V nynější nejisté době se dá očekávat, že vlna takových vánočních nákupů bude letos enormní. Nákupy přes webové stránky mají jistě řadu výhod, ale také spoustu úskalí, na které je třeba si dávat pozor. Stačí maličkosti a místo příchozích dárků si můžete zadělat na zbytečné starosti. Rozhodně není nutné se tohoto způsobu nakupování bát, jen je důležitá ostražitost. Tady obzvlášť platí – dvakrát prověř, jednou zaplať.

Hlídejte cenu

Pokud již dopředu víte, co přesně chcete pro své nejbližší objednat, je vždy dobré si ceny zboží nejprve porovnat. K tomuto slouží na internetu celá řada srovnávačů, které vám během vteřiny porovnají nejen cenovou nabídku od nejlevnějšího po nejdražší, ale také například podle recenzí zákazníků, kteří již mají s různými obchody zkušenosti. Celá tato operace vám zabere maximálně pár minut a může vám ušetřit spoustu peněz i případných problémů. U dražších dárků se může jednat i o ušetřené tisíce, takže čas na srovnání se opravdu vyplatí.

Důvěřujte, ale prověřujte

Základní pravidlo nakupování přes internet! Jenže spousta lidí ho stále nebere příliš vážně. Internet je stále plný „šmejdů“, kteří se z vás snaží za každou cenu vylákat peníze. To samozřejmě platí také pro různé obchody. Pokud tedy nemáte s vybraným obchodem předešlé zkušenosti, raději si ho prvně proklepněte. Zkuste se poradit například se známými, pokud ani od nich nezjistíte některé zkušenosti, najděte si recenze a hodnocení na internetu. Zde si ovšem určitě dejte pozor, kde je budete hledat. Například stránky prodejce na to opravdu nejsou nejvhodnější místo. Radost z ušetřených peněz by mohla brzy vystřídat deprese z naletění podvodníkovi.

Objednávejte dopředu

Nenechávejte objednávku dárků na poslední chvíli. I když vám přepravní služby zboží většinou bez problémů dopraví na druhý, nejpozději třetí den, v předvánočním období se tato lhůta nevyplatí zkoušet. Je nutné si uvědomit, jak napilno tyto služby na konci kalendářního roku mají a snadno by se mohlo stát, že se lhůta může posunout až po Štědrém dnu. Druhý problém by mohl nastat při vyprodání zboží, což se také často před Vánoci i přes velké množství naskladněných produktů stává. Uschovaný dárek jistě doma pár dnů vydrží.

Nebojte se platit on-line

Pokud jste splnili krok jedna a dvě, určitě není k zahození využít možnosti platby on-line, kterou nyní ve většině internetových obchodů preferují. Platba při objednání zabere pár sekund a máte vystaráno. Díky této platbě ve většině případů ušetříte určité drobné, které byste platili při dovezení zboží dopravci. V nynější složité době navíc lépe ochráníte sebe i dopravce, pokud se nebudete zdržovat platbou až při předání zboží.