V prostějovském regionu si s tvrdou vodou užíváme své. Našemu zdraví v přiměřeném množství nijak neškodí. Příliš tvrdá voda má sice nepříjemnou chuť, ale na stavu pokožky, vlasů, a především domácích spotřebičů je jasně znát. Spousta iontů vápníku a hořčíku způsobuje, že i když je voda čirá a čistá, dokáže nadělat pěknou paseku. Dá se s ní ale v rámci obecních a městských vodovodů bojovat?

 

Kdo by to na řadě míst neznal. Vodní kámen v pračce, který prokazatelně snižuje účinnost pracích prostředků i životnost pračky, jasně viditelné skvrny v rychlovarné konvici i v dalších spotřebičích, ve kterých využíváte vodu. Tak přesně poznáme, že je voda příliš tvrdá. Někdy se jedná jen o přechodné období, ale na řadě míst je to stálý jev a problém pro domácnosti.

Proti tvrdé vodě se ale bojovat dá. Nejčastěji se jedná o různá změkčovadla, která nejvíce poslouží při praní prádla. K obnovení správné funkčnosti rychlovarné konvice zase zřejmě každá hospodyně využívá ocet jako nezastupitelnou pomoc. V případě, že byste se chtěli tvrdé vody zbavit trvale, je toho třeba víc. Stále častěji se tak používají filtry, které pracují na principu iontové výměny, čímž se spolehlivě odstraní tvrdost. Jedná se ale o poměrně finančně náročné řešení, které je třeba pravidelně opakovat a filtry měnit. Další možností je využití změkčování pomocí fosforečnanů do vody. Ty ale tvrdost jen zamaskují a nedoporučuje se tento postup používat u vody pitné.

Nejlepším řešením by bylo tvrdé změkčení vody, ale to zase tak jednoduché není. A tak nezbývá než se ještě nadále spoléhat na různé filtry a další způsoby, které s tvrdostí vody umí zatočit.

 

Speciální příloha nejen o zvelebení vašeho bydlení je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 17. října