Situace je vážná. Fotbalová asociace ČR i regionální svazy pláčou, rozhodčích je nedostatek a stále ubývají! Zatímco v přátelských zápasech se pak ještě dá tolerovat, že ho občas odpíská rodič některého z hráčů nebo i divák, u soutěžních by se to stávat nemělo. Pokud ale současný trend, kdy je nyní na kraji jen nějaká stovka rozhodčích, bude pokračovat, může se tak brzy stát. FAČR se tedy rozhodl, že udělá rázné rozhodnutí, obrovské nábory proběhnou přímo během zápasů!

Co Čech, to trenér, říká se někdy. Ale co Čech, to rozhodčí by možná bylo přesnější. Stalo se vám někdy při zápase, že byli diváci tiší, respektive pouze povzbuzovali své hráče a občas zaslali štiplavou poznámku soupeři? Sotva. Mnohokrát se naopak na rozhodčí snese zdrcující kritika, sprška nadávek a někdy i piva. „Občas mě ti diváci fakt štvou. Chytří jak rádio a ho…o. Už se mi dokonce několikrát nabízeli, že mi koupí píšťalku – že ta moje jaksi není slyšet,“ vrtěl hlavou Rostislav Němý, dlouholetý rozhodčí krajských soutěží.

Co je horší, právě kvůli takovým a podobným reakcím fanoušků nikdo pískat nechce. A tak místnosti během školení rozhodčích připomínají spíše třídy během koronavirové epidemie. „Je to dlouhodobý problém a nedaří se s tím nic moc dělat. Už jsme toho zkusili hodně. Ale bohužel. Musíme prostě vymyslet, co s tím,“ připustil vážnost situace sekretář OFS Prostějov, a navíc sám rozhodčí Petr Bubeníček. Ten v závěru září ostatně sám nedostatek rozhodčích pocítil, během posledního víkendu v měsíci musel tolik zaskakovat za neexistující kolegy, že najezdil více než průměrný pražský taxikář za celý týden.

Fotbalová asociace České republiky samozřejmě o problému ví. Nyní se tak odhodlala k ráznému kroku, nábory rozhodčích rozjede přímo v zápasech! „Už je potřeba s tímhle problémem něco dělat. Situace překročila únosnou mez,“ prohlásil Albert Novota, předseda komise pro lepší zítřky. A co přesně tedy FAČR zamýšlí? „Chceme zajistit nejen počet rozhodčích, ale také jejich kvalitu. Přímo na zápasy tak budou chodit naši náboráři a v přestávkovém programu budou lidi lákat na pískání,“ uvádí Novota.

To ale nebude všechno. Své schopnosti budou moci ověřit fanoušci přímo v zápasech! O přestávce se totiž budou moci přihlásit ti, kteří si myslí, že by zápas odpískali lépe než aktuální sudí. První tři dostanou k zapůjčení dresy, šortky a samozřejmě karty. Mohou tak nejen zažít pocit „být u toho“, ale rovnou zjistit, jak krásným, klidným a jednoduchým údělem je být rozhodčím. „Ti fanoušci-rozhodčí, kteří se nejlépe osvědčí, od nás vzápětí dostanou pozvánku na školení. A dokonce zvažujeme náborový příspěvek,“ vysvětluje Novota.

Tyto novoty mají začít platit už od začátku roku 2021.

 

Tento text byl speciálně připraven na silvestrovský speciál PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který slouží pouze pro pobavení!