Dárky, jimiž se lidé obdarovávali na Štědrý večer či v takzvaných štědrých dnech trvajících až do Nového roku, měly původně symbolický význam. Proto byly mnohdy dárky každý rok stejné, což tak trochu připomíná situaci dědečka, který rok co rok najde pod stromečkem nové papuče.

Naši předkové to však nedělali z nedostatku fantazie, ale protože věřili v magickou moc dárků.

Dětem a mladým se dávala červená jablíčka jako symbol zdraví, síly a dlouhověkosti, dále ořechy zastupující moudrost a zralost, konečně pak sladké perníky coby příslib radosti. Když dítě dospívalo, dostávalo ozdobu, která byla symbolem štěstí, ale i bohatství. Dívky náramky s tyrkysy či bílými perlami představujícími čistotu, poslušnost a povinnost k rodičům. Kde na to rodina měla, dostával chlapec nebo dívka řetízek ze zlata.

Jeden ze zvyků vyžadoval dát každému dítěti staršímu dvanácti let stříbrnou či zlatou minci. Pokud ji obdarovaný nepustil celý večer z dlaně, měl zajištěn bohatý život. O půlnoci se mince uschovala k rodinným cennostem, možná i proto, aby mohla být příští rok darována znovu. Ovšem v majetnějších rodinách se každý rok uložila nová mince, za všechny pak dívka před svatbou koupila ozdobné nitě na vyšívání výbavy nebo dala sloužit mši za šťastné a spokojené manželství, případně obdarovala chudé, ti se pak modlili za její štěstí.

Dospělí si s oblibou dávali lahve s vínem, sladkosti a kandované ovoce, protože i ty slibovaly sladký život. Purpurová látka se zlatou či stříbrnou nití měla také magickou moc, zajišťovala obdarovanému vitalitu, dostatek lásky a rodinného tepla. Pokud někdo chtěl přát druhému slávu, štěstí a mnoho krásných chvil, poslal mu vonnou mast nebo voňavku. Oblíbené byly sáčky nebo pouzdra se sušenými vonnými bylinami. Postupem doby došlo k detailnějšímu vyjádření přání. Růže se dávala pro lásku a rozkoš, levandule pro zdraví a úspěch, jasmín symbolizoval radost a podnikavost.

I když dnes už uvedeným dárkům, z nichž některé pamatují i tak často zmiňované „staré Římany“, nepřisuzujeme kouzelnou moc, můžeme se jimi nechat inspirovat. Jeden každý z nich i na Vánoce roku 2022 dokáže udělat radost.

 

Součástí aktuálního tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 19. prosince, je příloha SPECIÁL VÁNOCE aneb 25 LET Večerníku a dvojnásobné číslo magazínu TV POHODA