Vánoční strom, symbol nejkrásnějších a nejstarších svátků v roce, zdobí prostějovské náměstí odnepaměti – každý rok ovšem jiný. Osudy vánočních stromků jsou ale stejné. Končí coby štěpka, a tak se pro ně nakonec najde využití i poté, co dáváme Vánocům sbohem. Letošní rok je ale jiný. Strom, kterému někteří pro jeho zjev přezdívají křivák, skončí v plamenech!

Nápad vznikl už před několika lety. Tehdejší náměstek primátora, který již ale nyní v politice nepůsobí, jednoho dne pravil, že místo rozsvícení vánočního stromu dojde k jeho zapálení. Reakce na toto tvrzení nebyly jen překvapené nebo pobavené, ale někteří se tohoto nápadu chopili. Dosud byl ponechán takový plán u ledu. Nyní se jej ale na radnici rozhodli oprášit. Proč, to jsme se zeptali předsedy komise pro nové kulturní akce Přemysla Požárka.

„Důvodů je samozřejmě více. Chceme ukázat obyvatelům města něco nového a neotřelého. Zároveň se nám zalíbila myšlenka keltského telegrafu. A rozhodli jsme se jej v podobě vatry taky udělat. V neposlední řadě jsme viděli, že v Česku roste popularita ohňových show. A ta naše bude skutečně netradiční!“ konstatoval muž.

Vedení města zároveň odmítlo poukaz na to, že v blízkosti je betlém i stánky a že je zapálení stromu může ohrozit. „Nesmysl! Nic takového nehrozí. Jasně říkám, že ten den vítr nebude,“ vzkázal nejmenovaný člen vedení města směrem k „alarmistům“, jak lidi varující před zapálením vánočního stromu, označuje.

Není to ale poprvé, co se řešily velké změny v podobě oslav Vánoc ve městě. Padaly návrhy na přesunutí trhů na některá ze sportovišť, nahrazení vánočního smrku vánočním listnáčem či pořízení santovských saní v nadživotní velikosti, které se měly stát novou turistickou atrakcí.