Rok 2020 byl velice smutný i pro celou novinářskou obec. Tento svět opustily výjimečné osobnosti tohoto úctyhodného řemesla a opravdové žurnalistické legendy nejen regionální scény. Vlastimil Kadlec, Olga Katolická a Milan Začal zasvětili většinu svého života práci pro média, když jejich reportáže či fotografie sledovala veřejnost po dlouhá desetiletí. Ještě jedno rozloučení si toto trio bezesporu zaslouží!

VLASTIMIL KADLEC

V sobotu 18. dubna večer ve věku 85 let náhle zemřel dlouholetý prostějovský novinář, jehož jméno zaznamenali všichni, kdo třeba jen nahlédli do sportovního zpravodajství. Začínal jako člen výboru fotbalového oddílu TJ OP psát do tehdejších podnikových novin o průbězích těchto fotbalových utkání. Brzy dostal nabídku od vedení prostějovské redakce Stráže lidu na dopisovatelskou činnost. Takto spolupracoval desítky let i s celostátními deníky Mladá fronta, Rovnost, Československý sport a s Českým rozhlasem Olomouc. Koncem 70. let minulého století přijal nabídku stát se externím sportovním redaktorem Stráže lidu, později Prostějovského týdne. Dlouhodobě spolupracoval s redakcí Prostějovského deníku. Byl autorem nepřeberného množství článků, reportáží, rozhovorů se sportovními hvězdami i historických pojednání o sportu v Prostějově. Za rok 2017 byl prostějovským magistrátem vyznamenán Cenou města Prostějova. 

01 kadlec v

 

OLGA KATOLICKÁ

V sobotu 25. dubna zemřela v prostějovské nemocnici po delší těžké nemoci zdejší novinářská legenda. Srdce vitální dámy dotlouklo v nedožitých devětašedesáti letech. Na začátku 70. let minulého století působila jako pracovnice propagačního oddělení na úseku závodního rozhlasu a závodních novin OP Prostějov. V roce 1976 přešla do městského kulturního střediska jako redaktorka rozhlasu po drátě. Od roku 1984 pracovala v obchodním domě Prior, nejprve na úseku obchodní politiky, posléze jako vedoucí propagace a obchodní politiky. Od roku 1991 se vrátila k novinařině a nastoupila do redakce Prostějovského týdne. Tam na pozicích redaktorka, editorka a následně šéfredaktorka pracovala až do konce roku 2006. V té době vážně onemocněla, po operaci zhoubného nádoru se podrobila léčbě a od počátku roku 2008 byla v řádném starobním důchodu. Později ještě externě spolupracovala s internetovým serverem www.pvnovinky.cz. a vedla kroniku města Prostějova.

01 katolicka

MILAN ZAČAL

V neděli 2. srpna smrt zabrousila do cechu fotografického. V sedmaosmdesáti letech zemřel především sportovní fotograf a držitel Ceny města Prostějova za rok 2019. Svým aparátem reportážním způsobem zachytil neopakovatelné okamžiky, v nichž hlavní roli sehrála celá plejáda sportovních legend Prostějova i přilehlého okolí. Mnoho jeho fotografií se dlouhá léta objevovalo také na stránkách regionálního tisku, Prostějovského týdne včetně PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.

01 zacal

 

 

Speciální příloha ROČENKA 2020 je součástí aktuálního vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které najdete v prodeji od pondělí 4. ledna