Termín, kdy musí žáci základních škol odevzdat své přihlášky na střední školy, se už nezadržitelně blíží, do konce února musí mít všichni jasno. Někteří už své přihlášky mají podané a vědí, ze kterých škol budou vybírat. Někdo však ještě stále váhá a přemýšlí, kam nasměřovat své budoucí uplatnění. A první zásadní krok k dospělosti není dobré uspěchat. Mnohým už jistě napověděly dny otevřených dveří, které ještě stále probíhají, dalším zase třeba podzimní termín burzy škol. Co ale dělat, když stále nevíte?

 

Zamyslet se nad sebou

Hlavní a klíčové slovo musí mít vždy sám student. Pokud není rozhodnutý, je dobré udělat si krátkou vlastní úvahu a objektivně se zhodnotit. Kde jsou vaše přednosti, v čem víte, že vynikáte, co vás dlouhodobě baví podnikat a jak trávíte volný čas. Chybět ale nemohou ani zápory. Co vám naopak nejde, kde víte, že vás tlačí bota, a o čem víte, že by vás v budoucnu opravdu nebavilo. Do toho je dobré si projít i své studijní výsledky, aby nedošlo k případnému přecenění sil a následné změně. Už zde by se tak mohl seznam možných škol zúžit.

Promluvit si

Rodiče tu vždy budou od toho, aby se snažili dětem pomoct. A i v samém výběru to může být zásadní role, která dokáže napovědět a správně nasměrovat. Nemusí to být ale nutně jen oni. Dobrá rada může přijít i od kamarádů či známých, kteří na dané školy už třeba působí a mohli by poradit, zda by dotyčného obor zajímal. V neposlední řadě existují i různí kariérní poradci, které stále častěji využívají na základních školách. I odtud by mohla přijít velmi důležitá rada.

Udělat si seznam

Po prvních dvou možnostech už by bylo dobré si vytvořit určitý seznam škol, které připadají v úvahu, a postupně si tak eliminovat možnosti. Poté postačí sbírat různé informace, které opět seznam zeštíhlí, výběr bude opět jednodušší.

Zjistit si informace

O vybraných školách je dobré si zjistit co nejvíce informací. Určitě k tomu již pomohla burza škol, ale nemusí to být jediný zdroj. Střední školy nabízejí řadu informací, ale i videí na svých webech, takže se na další můžete zaměřit i z pohodlí domova. Další možností jsou reference od studentů, které se dají dohledat, případně poprosit starší kamarády. A řada škol ještě nadále nabízí další termíny dnů otevřených dveří, kdy se můžete osobně podívat do škol.

 

Speciální příloha, která má být rádcem budoucnosti vašich dětí, s příznačným názvem KAM ZA VZDĚLÁNÍM je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který je v prodeji od 23. ledna