1

Krvavý masakr v Bedihošti

Pronajímat dům feťákům se nevyplácí. Hrůzným způsobem na to doplatil V. P. (†69) z Bedihoště. Poté, co šel v sobotu 1. února brzy ráno uklidnit své rozdováděné nájemníky, vytáhl na něj Pavel Šesták sekáček na maso. Tím mu prakticky usekl celou ruku, a navíc zaútočil i na jeho hlavu. Senior skončil s těžkými zraněními v olomoucké nemocnici, kde nakonec i zemřel.

2

Rekord na Kosíři

Tak to byl šrumec! Když v roce 1999 počet účastníků Novoročního výšlapu na Kosíř poprvé překonal tisícovou hranici, určitě nikdo nečekal, že by se někdy v budoucnu mohl počet účastníků čtyřnásobně zvýšit. Hranice čtyř tisíc lidí, kteří si z vrcholu odnášeli oblíbenou medaili, poprvé těsně padla v roce 2016. Ovšem situace ze středy 1. ledna 2020 nemá v třiatřicet let trvající historii akce obdoby. Medaili si odneslo 4 500 účastníků, na další už nezbyly.

3

Obchod s chudobou nejen v Přemyslovicích 

Obchodníci s chudobou i nadále skupují zchátralé nemovitosti a pronajímají je problémovým, často cikánským rodinám odkázaným na sociální dávky. Děje se tak ve velkém i v obcích regionu, kde tento druh podnikání za přihlížení státních úřadů jen kvete. Smutným symbolem tohoto trendu se staly Přemyslovice, to samé probíhá například v Čuníně či Brodku u Konice. 

4. Dokončení cyklostezky u Hloučely

V Mostkovicích se před prázdninami podařilo dokončit zhruba dvoukilometrový úsek cyklostezky lemující tok říčky Hloučely, který se napojil na trasu končící dosud u „Tiché“. Na své otevření si počkal až do září tohoto roku, a to kvůli komplikacím při křížení s rušnou silnicí vedoucí na Ohrozim.

 

5. Kolaudace Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem

Chrám všech řemeslníků z kamene a železa. I tak by se dalo charakterizovat Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem. Velkoryse pojatý objekt, který v České republice zřejmě nemá obdoby, byl po čtyřech letech usilovné práce zkolaudován v pátek 27. listopadu. Kdy bude opět přístupný veřejnosti, zatím není jasné.

6. Zahájení stavby cyklostezky kolem přehrady

O tomto projektu se hovoří už téměř deset let. V roce 2012 Večerník přinesl zprávu o tom, že kolem plumlovské přehrady by v budoucnu mohla vést stezka nejen pro cyklisty, ale i in-line bruslaře. Výborný nápad se měl původně realizovat o dva roky později. Z toho však nakonec sešlo. Po letech nekonečných příprav a shánění peněz byla stavba cyklostezky zahájena v pondělí 27. ledna.

7. Koronavirus v mlékárně

Více než deset zaměstnanců mlékárny v Otinovsi se nakazilo koronavirem. Podnik kvůli tomu musel být uzavřen, to samé platilo i pro podnikovou prodejnu. Provoz se podařilo obnovit po zhruba dvoutýdenní pauze. Spekulace o tom, že budou uzavřeny celé obce, se nepotvrdily.

8. Pád letadla u Olšan

Tragédií skončil 29. října let pilota cizí státní příslušnosti s ultralightem, který se zřítil na pomezí regionů Olomoucka a Prostějovska, asi kilometr nedaleko od Olšan u Prostějova. Třiapadesátiletý Rakušan pád malého letadla s červenými a žlutými pruhy nepřežil. Příčiny nehody stále řeší Policie ČR.

 

9. Covid-19 velikonoční hrkání nezrušil

Omezení vycházení a shromažďování. A faktický zákaz společenských a kulturních akcí. To všechno jsou nezvratitelná fakta, která škodí i mnoha tradicím. Jedna z těch velikonočních, a sice hrkání, tak byla ohrožena. Hrkalo se i na trampolíně.

10. Problémy s lékaři v Konici

Zubařka Svatava Dvořáková oznámila, že ke konci roku skončí. Náhradu se městu nedařilo najít. Už začátkem prosince v Konici nečekaně skončila další doktorka. Ordinace praktické lékařky pro dospělé Anny Eyerové aktuálně působí v hodně omezeném režimu, na konci ledna bude uzavřena zcela. Její pacienti přejdou pod lékaře působícího na hlavním konickém náměstí.