V roce 2023 se podařilo Státnímu fondu životního prostředí spustit program Nová zelená úsporám Light. Program je otevřen zateplování, a to i lidem, kteří nemají potřebnou hotovost.

Program je určen vlastníkům rodinných domů a trvale obývaných rekreačních objektů pro sociálně znevýhodněné skupiny. O příspěvek na zateplení ze státního fondu mohou tak lehce požádat lidé pobírající starobní důchod, pobírající invalidní důchod III. stupně či žijící v domácnostech s nárokem na příspěvek na bydlení.

Jaké musíte splnit podmínky?

S osobami pobírajícími důchod však nesmí v domě žít výdělečně činná osoba. Žadatel o dotaci musí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem nemovitosti. Žadatel musí být vlastník nebo spoluvlastník domu a mít v domě trvalý pobyt před 12. 9. 2022.

Žádost se podává elektronicky. Je tedy potřeba přispěchat na pomoc a získat tuto vstřícnou dotaci i svým rodičům, prarodičům i znevýhodněným spoluobčanům. Neobejdou se v celém procesu bez bankovního účtu a tzv. identity občana. Není na tom nic složitého a určitě to je výzva, která jde lehce vyřešit. Takový zateplený dům má jistě větší hodnotu než ten s vysokou spotřebou energie.

Kolik dostaneme peněz?

Peníze ve formě zálohy se vyplácí předem. V podpoře je až 100 procent množství výdajů. Na jeden rodinný dům je alokováno 150 000 korun. Zateplení je jednou z výhodných investicí, které vedou ke snížení spotřeby na vytápění. Například pro zateplení celé střechy je dotace až do výše 120 000 korun.

Nejvíce účinná a reálně lehce proveditelná je dotace na půdu či strop v hodnotě 50 000 korun. Studená půda s haraburdím nic nešetří, čistá vyklizená půda s kvalitním foukaným izolačním materiálem a s dotací je vždy lepší variantou řešení.

Kdo může zpracovat dotaci?

Pokud máte zájem se takového programu zúčastnit, hrají podstatnou roli v celém procesu Místní akční skupiny (tzv. MAS) a Energetická konzultační a informační střediska (tzv. EKIS). Zajišťují v těchto případech odborný posudek nezbytný k podání žádosti. MAS i EKIS potvrzují závěrečnou zprávu o realizaci opatření, například o zateplení vašeho domu. Na realizaci zateplení je k dispozici časově jeden rok a realizace je možná i dodavatelsky.

 

POROVNÁNÍ V PŘÍPADĚ:

                              Nová zelená úsporám Light                   Nová zelená úsporám

Žadatelé            majitelé rodinných domů                          vlastníci rodinných i bytových domů

Typ domácností            dle výběru nízkopříjmové skupiny          bez omezení

Míra podpory                až 100 procent                                              max. 60 procent

Výše podpory                 max. 60 procent                                                           dle opatření

Vyplácení podpory      zálohově i předem                                        po dokončení a zaplacení

Typ opatření   zateplení, výměna oken a dveří                 široká škála opatření

Projekt PENB                               NE                                                                   ANO

Délka realizace                             1 rok                                                  2 roky (možnost prodloužení)