Je to více než rok, co Rusko zaútočilo na sousední Ukrajinu. A spolu s tím více než rok od začátku velké uprchlické krize. Do České republiky dorazilo podle úřadů na půl milionu uprchlíků, ve velké většině žen. Někteří lidé se tehdy obávali, že začnou brát Čechům práci. Zpětně se dá říct, že tomu tak nebylo.

Česká média i nyní sledují to, jak se vyvíjela zaměstnanost Ukrajinců. Web PAQ Research

přišel třeba se zprávou, že ukrajinských uprchlíků aktuálně v Česku pracuje více než v létě. Servery jako iRozhlas a také nasregion přišly před třemi měsíci se zprávami o tom, kolik uprchlíků vlastně v republice pracuje. Čísla se pohybovala od 100 do 160 tisíc. Dnes se pravidelně udává, že si práci našel každý druhý uprchlík.

Do určité míry ale platí to, co platilo i dříve. Kvalifikovaný pracovník z Ukrajiny v Česku často najde nekvalifikovanou práci. Ač vysokoškolsky vzdělaný, často tak muž či žena z Ukrajiny pracují coby dělníci. Server echo24 se v článku věnuje tomu, že je problematické uznávání ukrajinských diplomů. Přesto se podařilo zapracovat třeba v Moravskoslezském kraji několik lékařů původem z Ukrajiny.

Zdaleka ne každý vzdělaný uprchlík však má to štěstí. Jazyková bariéra a problém s uznatelností diplomů komplikují uprchlíkům snahu najít si práci v oboru, pro který mají kvalifikaci. „Uprchlíci z Ukrajiny přes svou často vysokou kvalifikaci pracují v nejhůře placených profesích. Vzhledem k tomu, že navíc ztrácí část podpory, vede to k nárůstu příjmové chudoby,“ cituje televize Nova na svých internetových stránkách výzkum společnosti PAQ Research.

Dlouhodobě z čísel a veřejných informací tedy platí, že v době, kdy byl výrazný převis nabídky práce před poptávkou po ní, zaplnili pracovníci z Ukrajiny počty volných pozic v řádu maximálně nižších desítek procent. Navíc často nekvalifikovaných.