Potraviny dražší, sport i kultura často taky. Energie? No jeje. Řada z nás si v posledních dvou letech musela sáhnout hlouběji do peněženek. A tak začala být stále aktuálnější myšlenka: kde a na čem ušetřit? Chodit přitom pro úspory nemusím daleko. Stačí se podívat po domácnosti. Opravdu musíme svítit tam, kde zrovna nikdo není? A opravdu musíme toto a ono nakoupit? Otázek se nabízí hodně…

Bydlení je jednou z položek, které v posledních letech také zdražily. Jen v Prostějově rostly často ceny nájmů, stejně jako záloh na energie. A právě u domácnosti a výdajích na bydlení můžeme v šetření začít. Tím prvním jsou energie. Kapající kohoutek? Rozsvícená místnost, ve které nikdo není? Pouštění spotřebičů na „volnoběh“, a i v době, kdy je nepotřebujeme? To bývalo. Tedy pokud to s šetřením myslíme vážně. Ušetřit můžeme i při sprchování. Potřebujeme nutně mít zapnutou sprchu naplno, když se mydlíme? A kohoutek při čištění zubů?

Totéž platí u spotřeby. Je dobré dvakrát zvážit a jednou kupovat. Příklad? Nezdravé potraviny, vše „navíc“. A dále pak elektronika. Ne vždy je nutné dát za nový mobil větší část úspor. Nebo se takřka ujídat k smrti potravinami s nulovou výživovou hodnotou. Další věcí je vyhazování. Každoročně se dělají reportáže o tom, kolik Češi v průměru každoročně vyhodí jídla. Server www.g.cz třeba přišel loni v lednu s informací, že průměrný Čech za den vyhodí jídlo až za 46 korun na osobu. Když vezmeme v úvahu, jak se od té doby zdražily potraviny a že jde o jediný den, jdou náklady jen za měsíc řádově možná i do nižších jednotek tisíc.

Mohou to být jen malé detaily. Ale ve výsledku udělají hodně.