Papriky, rajčata, okurky nebo fazole. Ano, to jsou stálice řady českých zahrádek a záhonů. Tu a tam se ale setkáme s něčím, co mezi ně vůbec nepatří. A jednou z takových bylin je ačokča. Tato zvláštní popínavá rostlina z čeledi tykvovitých vás může v mnohém překvapit. Navíc neslouží pouze na odiv, její plody se dají upotřebit i v kuchyni.

Ačokča je rostlina původem ze Střední Ameriky. Patří k čeledi tykvovitých a jedná se o samosprašnou rostlinu. Její semínka připomínají kousky kůry nějakého jehličnatého stromu. Pokud je zasadíte a dopřejete jim vláhu (podobně jako třeba papriky nebo rajčata je na závlahu opravdu náročná), dočkáte se brzy až mimořádných výsledků. Ačokča coby popínavá rostlina roste rychle, dokáže hodně šplhat. Někde se uvádí, že až do pětimetrové výšky. Dobré je tak mít připravené konstrukce, po kterých by se mohla plazit.

Nejde pak jen o rostlinu zajímavou na pohled – v dospělosti je jen těžko přehlédnutelná. Ale také na chuť. Pěstuje se pro plody, které jsou na pohled podobné paprice, chuť je ale přirovnávána spíše k okurce. Nejbližší je ale přeci jen chuti zelené papriky, i když ne možná tak výrazné. Navíc dužina není tak tuhá a masitá. To ocení ti, kteří mají problém s kousáním.

A co s plody ačokči – ne zcela zralými – provést? Dají se přidávat do směsí, mohou se konzumovat i syrové. Dokonce lze najít recept na plněnou ačokču, ne nepodobný plněným paprikám. Využití je zkrátka pestré…

FOTO ve složce/sob

Ačokča nadchne na pohled i na chuť.