Zvažujete pronájem bytu? Nejste rozhodně sami. Při zvyšujících se cenách nemovitostí Češi stále častěji radši sahají po pronájmu než po koupi. Ve chvíli, kdy už se rozhodneme právě pro tento typ „získání“ nemovitosti, pak nastupuje otázka, kde ji sehnat. Zkusit štěstí mezi známými nebo dokonce na Facebooku? Nebo jít klasicky, přes realitní kancelář?

Obě varianty mají přitom své pro a proti. V případě realitních kanceláři je jednoznačným proti provize. ta se obvykle pohybuje ve výši nájmu, setkáte se ale i s konkrétní částkou – třeba pět, deset tisíc korun. Platíte si takto služby realitní kanceláře. A je fakticky na vás, zda usoudíte, že ty služby za to stojí. Peníze, a taky jméno realitní kanceláře, by pak měly být určitou zárukou, že je s nemovitostí vše v pořádku, nejsou zde žádné právní překážky, nečekají vás žádná nepříjemná překvapení. Nevýhodou pak ale zase je, že se v realitní kanceláři setkáte s tím, že musíte nejprve podepsat rezervační smlouvu. Mnohdy tak neplatí „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Zároveň je ale třeba mít taky na paměti, že od „realitek“ možno čekat i realistické ceny: jedná se o profesionály v oboru, kteří ví, co si ještě mohou oni spolu s majiteli říct za částku, a co už je moc.

Ve chvíli, kdy se naopak rozhodnete zkusit své štěstí a služeb realitní kanceláře nevyužít, máte opět v něčem situaci složitější, a v něčem naopak jednodušší. Například v tom, že nemusíte nově jednat s prostředníkem, kterým fakticky makléř je, ale přímo s majitelem. Dobrou zprávou je pak ono odbourání provize realitní kanceláři. Na druhou stranu, pokud se nejedná o dobrého známého/příbuzného, je zde určitě ne zcela zanedbatelná možnost, že se objeví nějaké to „překvapení“ při nastěhování nebo jednání o podmínkách nájmu. Člověk potom nemusí zcela přesně vědět, do čeho jde. A nastane problém…