Díky skvělé kariéře se Tomáš Berdych zapsal do českých tenisových dějin jako jeden z nejlepších hráčů historie. Rodák z Valašského Meziří, který ovšem do světa velkého tenisu vyrazil z prostějovského klubu, v němž strávil dvacet let svého života včetně začátků bohaté kariéry. I tento milník připomene exhibice v rámci 30. ročníku turnaje UniCredit Czech Open. „Vnímáme to jako připomenutí dlouhodobého spojení Tomáše s naším klubem a také poděkování za vše, co pro celý český tenis udělal,“ říká šéf prostějovského tenisu Miroslav Černošek.

Svůj velký tenisový příběh ukončil Berdych na konci srpna 2019. Den poté, co na probíhajícím US Open prohrál s Jensonem Brooksbym. Profesionální kariéru přitom ukončil, možná trochu smolně, bez zisku grandslamového titulu. Podle mnohých fanoušků i odborníků by si na něj totiž sáhl, kdyby hrál v trochu jiné éře než za dob největší formy takzvané velké čtyřky: Rogera Federera, Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala a Andyho Murraye. „Ale zase bych neměl šanci každého z nich alespoň dvakrát porazit,“ poznamenal s úsměvem Tomáš Berdych, který se celou jednu dekádu dokázal držet v nejlepší desítce světových hráčů, což je v tenisovém světě pozoruhodná konzistence. Do elitní společnosti nejlepších deseti hráčů se poprvé dostal v květnu 2010 a v top 10 pobyl až do října 2016. Šest a půl roku bez přerušení… Rok 2016 byl také tím posledním, v němž vyhrál turnaj, takže ten první a poslední dělilo dvanáct let.

Celkem někdejší hráč TK Agrofert Prostějov nasbíral během své kariéry třináct turnajových titulů ve dvouhře, devatenáctkrát hrál finále.

„Už jako mladý měl vynikající servis a forhend, ale z bekhendu to bylo slabší. Tomáš byl ale hodně vnímavý, nechyběla mu cílevědomost a pracovitost. A od začátku věděl, čeho chce dosáhnout. Hodně to chtěl a šel za tím,“ vzpomínal na společné chvíle trenér Jaroslav Navrátil, který Berdycha trénoval v prvních letech na profesionální scéně a později s ním spolupracoval jako kapitán daviscupového týmu České republiky.

Jestliže trofej z některého z turnajů velké čtyřky Berdychovi v jeho sbírce chybí, napít se šampaňského ze „Salátové mísy“ si mohl vychutnat hned dvakrát. V roce 2012 v tandemu s Radkem Štěpánkem ukončil třicetileté čekání českého tenisu na onen daviscupový triumf. Rok poté si navíc opojnou cestu za triumfem zopakovali. V letech 2012 až 2014 tak vyhrál český tým deset zápasů Davisova poháru v řadě! A sám Berdych tehdy uspěl hned sedmnáctkrát z devatenácti utkání! „Už v mládí jsem se těšil, že jednou budu hrát Davis Cup. Vždycky to byly skvělé týdny, měli jsme super partu. A že to došlo až tak daleko, byl skvělý bonus navíc. Tu vítěznou jízdu jsme si užívali všichni. Hráči i fanoušci. Ty vzpomínky jsou krásné,“ ohlédl si za triumfy v týmové soutěži.

Po ukončení kariéry si dal od tenisu více jak tříletou pauzu, v posledních měsících se ale ke kurtům vrátil a pomáhá Jiřímu Lehečkovi, který se dostává do světové špičky. O svém sportu nikdy nepřestal přemýšlet. Moc dobře ví, že k úspěchu vede dlouhá cesta, kterou ale může ovlivnit osud i štěstí. „Když jsem se pomalu začal dostávat do mužského tenisu, tak jsem byl na malém turnaji v našem kraji. Dívali jsme se na televizi a tam hrál Jirka Novák Masters, turnaj pro osm nejlepších tenistů. Bylo to v Šanghaji, hrálo se s časovým posunem a my na to od brzkého rána s klukama koukali. Říkal jsem si, jak je skvělé, že někdo z Česka hraje na takové úrovni. V té době mně to přišlo zcela nemyslitelně daleko, úplně jiný vesmír. No a za dva roky jsem v té pozici byl já. Chci tím říct, že si nemá cenu říkat ‚jé, já bych tak rád dělal tohle a tamto,‘ ale mít otevřené oči a dávat bacha. Když je člověk obezřetný, život už ho nějak navede,“ nabízí svůj pohled jeden z nejlepších českých tenistů historie a legenda prostějovského klubu.

FOTO z archívu (z doby jak hrál za prostějov)

DO NEGATIVU – odlišným fontem písma než obvykle:

TOMÁŠ BERDYCH V ČÍSLECH:

17. 9. 1985                                  datum narození

91/196                                         váha v kg a výška v cm

2002                                               rok, kdy vstoupil na profesionální scénu

2004                                               rok, kdy vyhrál první turnaj ATP Tour v Palermu

2016                                               rok, kdy vyhrál poslední turnaj ATP Tour v Shenzhenu

13                                                     turnajů ATP Tour vyhrál během své kariéry

19                                                     tolikrát hrál ve finále turnajů ATP Tour

4                                                        toto místo bylo ve světovém žebříčku ATP Tour jeho maximem

6                                                        plus půl roku strávil nepřetržitě od května 2010 až do října 2016

v TOP 10 světového žebříčku

52                                                     grandslamů odehrál bez přerušení za sebou až do US Open 2016

2                                                        celková vítězství v Davis Cupu

50                                                     zápasů ze 67 v Davisově poháru vyhrál

7184                                               es nasázel během kariéry svým soupeřům

94                                                     her měl zápas Davis Cupu, v němž společně s Lukášem Rosolem porazili

                                                           švýcarský pár Stanislas Wawrinka - Marco Chiudinelli 6:4, 5:7, 6:4, 6:7 (3), 24:22, přičemž duel trval rekordních 7 hodin a 2 minuty

29 491 328                                 amerických dolarů si vydělal během kariéry na prize-money z tenisových turnajů, částka z reklamních a marketingových výnosů zveřejněna nebyla

 

5 velkých okamžiků kariéry…

V roce 2004 poprvé „nakoukl“ do první světové stovky světového žebříčku a jako 18letý teenager šokoval v olympijském turnaji v Aténách svět vyřazením Rogera Federera.

 

V roce 2005 získal svůj první a také jediný titul z turnaje Masters 1000 v Paříži, když ve finále porazil Ivana Ljubičiče.

 

V roce 2010 prošel až do finále Wimbledonu ooté, covyřadil i dva největší favority Rogera Federera a Novaka Djokoviče, avšak ve finále podlehl Rafaelu Nadalovi.

 

V letech 2012 a 2013 byl tahounem českého týmu při dvou triumfech v Davis Cupu, společně s Radkem Štěpánkem měli impozantní bilanci výher a porážek 16:2 v deblech.

 

Na titul z grandslamového podniku sice nikdy nedosáhl, ale o jeho nebývalé konzistenci hry svědčí i to, že na každém z turnajů „velké čtyřky“ zahrál shodně aspoň jednou semifinále.

23 exhibice 

 

Speciální příloha věnovaná prostějovskému tenisovému turnaji vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 5. června