LEDEN

Mladá prostějovská hokejistka Gabriela Hrubanová reprezentovala Českou republiku na dorosteneckém mistrovství světa dívek. Prvoligoví Jestřábi vstoupili do nového roku divokým vítězstvím 6:5 v Ústí nad Labem, hattrickem rozhodl Patrik Miškář. Další novou tváří v kádru LHK se stal pardubický útočník Michal Pochobradský. Výsledek 4:2 v Sokolově završil sérii čtyř výher ptačích dravců za sebou, poté následovala opačná šňůra tří porážek. Projekt Pojď hrát hokej nalákal na prostějovský zimák nové malé adepty ledového sportu. Jestřábí fanoušci z kotle sice stávkovali, i bez nich však elhákáčko nastřílelo za čtyři vítězné mače v řadě čtyřiadvacet gólů!

ÚNOR

Průvan na soupisce letky Prostějova nekončí: brankáře Daniela Dvořáka nahradil Radek Haas z Mladé Boleslavi, přišel i další forvard Pardubic Michal Machač. Vedení LHK vzdalo před utkáním s Frýdkem-Místkem hold klubové legendě Jaroslavu Palatému. Jestřábi darovali speciální škole Jistota třináct tisíc korun a zahráli si přátelský sranda mač proti mládežníkům SK Prostějov 1913. Někdejší špičkový obránce a nyní sportovní manažer elhákáčka Jiří Vykoukal se na jeden zápas vrátil do akce jako aktivní hráč. O postup do play-off marně usilující draví ptáci také změnili kapitána, místo Marka Račuka se jím stal Tomáš Divíšek.

BŘEZEN

Teoretickou naději na průnik do vyřazovací fáze Chance ligy udržel tým Ladislava Lubiny koncertem 6:1 v Kadani, ovšem vzápětí rupnul 3:6 ve Frýdku-Místku i 2:3 doma s Třebíčí a definitivně tak přišel o poslední šanci. Nakonec Jestřábi obsadili až dvanáctý post, což bylo obrovské zklamání. S aktivní kariérou se při zdolání Ústí 4:2 rozloučil útočník Tomáš Divíšek. V Národním sportovním centru PV byl představen projekt Sportovních hokejových tříd SK Prostějov 1913 na ZŠ v ulici Dr. Horáka. Všechny soutěže ledního hokeje 2019/20 v ČR byly předčasně ukončeny z důvodu epidemie koronaviru, do extraligy mužů postoupil suverénní prvoligový premiant z Českých Budějovic. Pod tíhou ekonomických následků vzniklé situace v zemi dal šéf LHK okamžitou výpověď šesti hráčům včetně skončivšího „Divocha“ či dalšího matadora Tomáše Nouzy nebo tahouna Marka Račuka.

DUBEN

Přerušení, zrušení či odložení všech utkání, soutěží, závodů i akcí, individuální nebo vůbec žádná příprava a čekání, co přijde dál v souvislosti s koronavirovou výlukou – tak to během dubna vypadalo ve všech sportovních odvětvích na území České republiky.

KVĚTEN

Rodák z Prostějova Lukáš Majer se stal šéftrenérem mládeže v Motoru České Budějovice. V hráčském kádru Jestřábů odstartovaly razantní změny, především na postech gólmanů i obránců nezůstal kámen na kameni. Novou brankářskou jedničkou se stal Ondřej Bláha ze Vsetína.

ČERVEN

Mezi Jestřáby se vrátili dva kvalitní beci Jakub Matyáš a František Hrdinka. V Chance lize 2020/21 bude působit rekordní počet osmnácti mužstev, soutěž pojede podle nového hracího systému. Dalšími prostějovskými akvizicemi na soupisce se stali útočníci Tomáš Kaut z Kladna, Lukáš Motloch z Frýdku-Místku, František Wágner z Kadaně a zadák Tomáš Drtil ze Šumperka. Fanoušci LHK vyzdobili několik zdí po celém Prostějově zdařilými malbami pod mottem Spolu za naše město! Na Hanou se vracejí forvard Daniel Vachutka s obráncem Alešem Sovou. Vážně nemocného kouče Ladislava Lubinu nahradil na pozici hlavního kormidelníka elhákáčka Jiří Šejba, tedy jiný někdejší top hokejista. Velmi kvalitní úlovky zlanařila jestřábí letka z Jihlavy (Robin Staněk) a zejména ze Znojma (trio Petr Mrázek, David Bartoš, Michal Gago).

 

ČERVENEC

Tým prostějovských hokejistů pro prvoligový ročník 2020/21 dostal téměř konečnou podobu a odtrénoval čtyři dny společné kondiční přípravy. Následovala dovolená, po ní návrat k týmové práci v zahájené přípravě na novou sezónu. A koncem července Jestřábi poprvé vyjeli i na led. Obránce Lukáš Krajíček, rodák z Prostějova a hráčská hvězda, definitivně uzavřel aktivní kariéru.

SRPEN

Mezi kluby s vysokým počtem pozitivních výsledků na koronavirus se zařadili i Jestřábi, kteří tak museli do dvoutýdenní karantény, což jim výrazně narušilo probíhající přípravu. Mládežníci SK Prostějov 1913 museli od začátku přípravy dodržovat na zdejším zimáku soubor hygienických opatření. V Chance lize mužů ČR došlo k podstatným změnám v hracím systému včetně zrušení play- off i sestupu. Muži LHK předvedli v zahajovacích přátelských mačích sympaticky svižné výkony (Třebíč 4:5sn, Tychy 4:1).

ZÁŘÍ

Po dalším kvalitním představení se Vsetínem (4:2) však hanácká letka schytala krutý přípravný debakl 0:7 v derby od Přerova. Navzdory nepovedené generálce v Šumperku (2:5) šel omlazený kolektiv do nové prvoligové sezóny s nemalými ambicemi, načež padl v Jihlavě těsně 2:3 a marně žádal kontumaci výsledku kvůli absenci lékaře na Horáckém zimním stadionu. Vzápětí draví ptáci přestříleli Třebíč 6:3 a padli v Havířově 1:4.

ŘÍJEN

První body z venku v Chance lize 2020/21 brali prostějovští hokejisté za vítězství 3:2 v prodloužení na ledě Kolína, následně rozmetali slabou Kadaň 8:1. Šokující výpadek 3:4 v derby se Šumperkem dokázali Jestřábi odčinit vítězstvím 5:2 ve Vrchlabí. Vzápětí byla kvůli koronaviru přerušena sezóna, při zákazu sportování ve vnitřních prostorách museli borci LHK trénovat provizorně venku.

LISTOPAD

Drtivá většina sportovních soutěží a akcí v ČR byla odložena či zrušena, příčinou je vládní zákaz po dobu epidemie covid-19. Prostějovští hokejisté společně s fotbalisty věnovali občerstvení coby charitativní dar pracovnicím a pracovníkům Nemocnice Prostějov. Kvůli dlouhodobým zdravotním trablům skončil v elhákáčku útočník František Wágner. A další změna v systému Chance ligy: základní část zkrácena z 51 kol na pouhých 34.

PROSINEC

Rovněž Jestřábi se s příchodem prosince konečně dočkali svého zápasového restartu, a to velmi povedeného. Z pěti utkání před sváteční přestávkou pokaždé bodovali, dohromady vytěžili vydatných deset punktů. A posunuli se přesně do středu tabulky. Úplnou tečku za všelijakým rokem 2020 poté napsali den před Silvestrem doma proti Porubě.