Každá oblast se prakticky neustále vyvíjí a ani v případě gastronomie, která se v průběhu let mění, tomu není jinak. Ostatně taková ketodieta nebo bezlepkové potraviny kdysi byly zvláštní, nyní jsou v jídelníčku mnohých naprostou samozřejmostí.

Co se týče trendů, pochopitelně jde o to přilákat pozornost, umět i trochu šokovat. A pak je tu také schopnost reagovat na současné dění i schopnost se přizpůsobit chutím či zdravotním problémům zákazníků. Ať je to jak je, nové trendy v gastronomii jsou zkrátka přínosem a každý si v nich najde to své.

Fermentace si udržuje vedení mezi technikami, které umožňují prohlubovat chutě jídel, zlepšovat výživnost surovin a vařit beze zbytku. Za barem se stále zvětšuje prostor pro probiotické nápoje, které prospívají střevnímu mikrobiomu a recyklují „odpad“. Popularitu si získává kefír, jun i limonáda tepache, ale také míchání koktejlů s kombuchou, misem a jinými fermenty.

 

 

 

Speciální příloha věnovaná nejen jídlu a řemeslu vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 12. června