Městská policie vznikla v Prostějově v září 1991, a to i přesto, že v té době nebyla jasně daná zákonná úprava. První strážníci nastoupili 1. srpna a jejich první oficiální hlídková služba proběhla na zářijových Hanáckých hodových slavnostech. Zřízení městské policie umožnil až zákon 553/1991 Sb. Městská policie Prostějov pak byla zřízena k 1. dubnu 1992 vyhláškou č. 10, kterou schválilo městské zastupitelstvo. Do té doby sice nesla označení městská policie, ale plnila úkoly pořádkové služby.

 

„Dne 1. srpna 1991 nastoupilo k Městské policii Prostějov prvních devět strážníků. K 31. prosinci 1992 se jejich počet zvýšil na 22 a o rok později jich bylo již 34,“ vzpomíná současný ředitel městské policie Libor Šebestík, který se historii „strážnictva“, nejen v našem městě, věnuje dlouhodobě.

Městská policie Prostějov sídlila stejně jako dnes v Havlíčkově ulici č. 4 v budově, která jí od počátku vyhovovala z hlediska jejího umístění. Vzhledem k velmi špatnému stavu objektu však byla nutná jeho celková rekonstrukce. Tu ale nebylo možné provádět za plného provozu, a proto byla městská policie přemístěna na dobu jednoho roku do Školní ulice. Do 1. června 1993 pracovala městská policie ve dvousměnném provozu, od tohoto data je pak zajišťován nepřetržitý provoz. Strážníci plní svoje úkoly ve dvanáctihodinových službách ve čtyřech směnách. Celé město je z hlediska plnění úkolů rozděleno do čtyř revírů. Za každý vždy odpovídá daná směna. Ta má svůj revír navíc rozdělen do úseků, ve kterých na pořádek dohlížejí dvoučlenné hlídky. „To však neznamená, že se strážníci starají pouze o svůj revír. Naopak je jejich povinností bdít nad dodržováním veřejného pořádku v celém městě,“ upozorňuje Šebestík. Na základě dohody s ředitelem Policie České republiky – okresního ředitelství Prostějov, je od března 1994 zabezpečeno nepřetržité hlídkování v centru města. Ke kontrole odlehlejších částí jsou využívána čtyři služební vozidla, horská kola, každá směna má k dispozici psovoda se služebním psem. V následujících letech byl postupně počet strážníků navyšován až na současných 57.

Také technika, s níž městská policie pracuje, doznala během let značných změn. Do provozu byl uveden pult centrální ochrany pro střežení městských objektů. Ke zvýšení operativnosti městské policie přispělo zavedení sledování služebních vozidel systémem GPS, který umožnil jejich nepřetržité monitorování jejich pohybu v terénu. V roce 1999 byly zřízeny digitální linky ISDN umožňující zobrazení čísla volajícího na linku 156, na niž mohou volat současně čtyři lidé. Ve druhé polovině roku 2000 byla zahájena instalace kamerového systému města. Jako ve druhém městě v České republice byla v roce 2001 uvedena do provozu linka tísňového volání pro neslyšící a nedoslýchavé občany. V roce 2003 byl dokončen kamerový systém města, který obsahuje již 15 kamer umístěných v exponovaných lokalitách. Jejich počet byl následně rozšiřován. V roce 2014 je jich již dvacet šest a jedna mobilní kamera.

K posílení preventivní funkce přispívá i informační středisko prevence kriminality, jehož provoz byl zahájen začátkem roku 2002.

Dne 1. září 2006 byla zahájena činnost okrskové služby. Město bylo rozděleno na čtyři okrsky. Každý okrsek má na starost jeden strážník s přiděleným mobilním telefonem, na který jej mohou občané kontaktovat. Od 1. prosince 2007 byl zvýšen počet okrskářů na šest.

Moderní městská policie je službou občanům, musí řešit nejen pouze důsledky protiprávních jednání, ale i jejich příčiny. Je nutná častá a otevřená komunikace s veřejností, s občany. Musí být přítomna v místech a časech, kde je to nejvíce zapotřebí. Základními východisky je znalost prostředí, tedy místní a osobní znalost. Musí také reagovat na legislativní procesy.

Městská policie je orgánem města, nemá právní subjektivitu, tuto má statutární město Prostějov. Městskou policii řídí primátor města, přímo ji vede ředitel, který je mu podřízen. Současný počet pracovních míst činí 59. Organizačně je členěna na přímý výkon služby k zajištění místních záležitostí veřejného pořádku a jednotlivá oddělení zajišťující plnění úkolů ze zákona a správu činnosti městské policie. Výkon služby je zajišťován nepřetržitě hlídkovou službou, která má 28 strážníků, operačním střediskem – 8 strážníků, dále dopravními hlídkami – 2 strážnici a okrskovou službou – 10 strážníků. Město je rozčleněno na 8 okrsků, každý okrsek má na odpovědnost jeden okrskář. Dva okrsky v okrajových částech byly posíleny o druhého strážníka.

Strážníkem může být občan České republiky, (muž i žena) který je: bezúhonný, spolehlivý, má čistý trestní rejstřík (opis), starší 18 let, je zdravotně způsobilý (duševní a fyzická způsobilost) a dosáhl středního vzdělání s maturitní zkouškou.

 

 

Další požadavky pro přijetí:

  • Úspěšné absolvování přijímacích testů (fyzické a psychologické)
  • Úspěšné absolvování vstupního pohovoru
  • Čistý trestní rejstřík (bude proveden opis)
  • Řidičské oprávnění minimálně skupiny B
  • Uživatelská znalost práce na PC
  • Morální předpoklady pro výkon funkce strážníka
  • Zbrojní průkaz skupiny D výhodou
  • Časová flexibilita
  • Znalost místního prostředí výhodou

Co nabízí:

  • Náborový příspěvek 30 000 korun
  • Platové zařazení dle zákona č.341/2017 Sb., 8 PT dle praxe
  • Příspěvek na stravování
  • Příspěvek na rekreaci
  • Po 15 letech odchodné (finanční příspěvek)
  • Příspěvek na penzijní. připojištění
  • Další kulturní a sociální benefity

: Speciální příloha BURZA PRÁCE a VZDĚLÁNÍ je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 18. září