Školačky a školáci,

budoucí studenti,

dámy a pánové,

rok se sešel s rokem a já vás zdravím tradičními slovy. V rukou držíte nejobsáhlejší přehled prezentace ústavů, oborů a zpráv ke vzdělání z širokého okolí, který má za sebou bohatou historii. Náš speciál Burza škol vychází již šestnáctým rokem a když k tomu přidáte takřka od počátku založení Večerníku lednové tipy v rámci speciálu ´Kam za vzděláním´, je zřejmé, že na budoucnost myslíme. Ještě, než se ale pustíte do listování v regionu nejkomplexnějšího přehledu nabídek jednotlivých učilišť, gymnázií a středních či vysokých škol, mi dovolte pár myšlenek.

Deváťáci už mají jen pár týdnů na zlomové rozhodnutí, tedy výběr střední školy, která určí jejich další směřování. Podle dat Ministerstva školství přijmou každý rok střední školy více než sto tisíc studentů prvních ročníků. Většina žáků volí gymnázia nebo obory s maturitou, kolem třiceti tisíc uchazečů se rozhodne studovat odbornou školu s výučním listem. V posledních letech se přece jen a musíme podotknout, konečně, zvedá zájem o výuční obory. Ostatně není divu, vzhledem k nedostatku řemeslníků jejich prestiž a finanční ohodnocení rostou. U volby gymnázia se většinou říká, když nevíš a nejsi hloupý, jdi na gympl. Uchazeči o studium na středních odborných školách se mohou rozhodnout pro studium profese, po které je na českém trhu největší hlad. Mezi nejlukrativnější patří v Česku vedle řemeslných oborů ty týkající se informačních technologií. I z toho důvodu zájem o specializované školy roste. Také samozřejmě ne každý dokáže sedět několik hodin denně v lavici a pobírat tolik nových informací, které studenti gymnázií dostávají. Jeden potřebuje aktivitu, práci rukama nebo objevování nových technologií, druhý chce vědět co nejvíce teorie, mít všeobecný přehled nebo prostě ví, že půjde na vysokou školu. Ať už je to jakkoliv, při výběru dalšího studia byste měli být pečliví a zvažovat všechna pro a proti. Střední škola totiž vám, respektive vašim dětem může změnit život! I proto PROSTĚJOVSKÝ Večerník přináší v tomto čase tolik tradiční a tematickou přílohu.

Prostřednictvím podzimního přídavku se vám vždy snažíme poskytnout ucelený přehled informací, které jsou při výběru vzdělání potřebné. A nejinak je tomu i tentokrát. Jsem tudíž rád, že pokračujeme ve spanilé jízdě speciálů a míříme za dalším naplněním kapacity příloh v letošním roce. V útrobách redakce už se připravují další speciály, když ještě v tomto měsíc vám představíme „Firmy v Olomouckém kraji“. Těšit se můžete například na servis k tenisové extralize smíšených družstev, tradiční PROSTĚJOVSKÉ VÁNOCE i SILVESTROVSKÉ LEGRÁCKY. A třeba to ještě není všechno...

 

Speciální přílohu BURZA ŠKOL najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 6. listopadu