Olomoucký kraj finančně podpoří zelené školy. To jsou ty, které se věnují environmentální výchově, ekologii a ochraně životního prostředí. Mezi osm škol, které mohou po dobu tří školních let užívat titul Zelená škola Olomouckého kraje, rozdělí celkem 150 tisíc korun. Do projektu se přihlásilo třiadvacet zájemců.

„Cílem soutěže je motivovat děti a žáky k ochraně životního prostředí a rozvíjet jejich kompetence k environmentálně odpovědnému jednání,“ přiblížil Aleš Jakubec, krajský radní pro oblast školství. Sedm vítězných škol získá finanční odměnu ve výši devatenáct tisíc korun a jedna škola, která se umístila v kategorii Základní škola na 2. místě, obdrží příspěvek ve výši sedmnáct tisíc korun. Mezi úspěšné soutěžící patří například gymnázium v Šumperku, které je současně i Ekoškolou, mateřská školka ve Špičkách s certifikovanou přírodní zahradou nebo speciální škola v Jeseníku. „Některé školy použijí peníze na koupi zahradního nářadí, další za ně uhradí pořízení pomůcek, které budou využívat při ekologické výchově. Každá škola dále obdrží sestavu ptačího krmítka, které následně poskládají sami žáci,“ dodal Martin Šmída, krajský radní pro oblast životního prostředí.

Mezi podporovanými školami jsou také dvě školská zařízení z Prostějovska. Příspěvky od kraje obdrží Základní a mateřská škola ve Smržicích a Základní škola v Plumlově.

 

Speciální příloha FIRMY V OLOMOUCKÉM KRAJI II je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vyšel v pondělí 27. listopadu