Vánoce jsou prostě pro každého a během vánočních svátků si drtivá většina lidí dokáže vyrobit pohodu, klid a oddávat se všem možným radovánkám spojeným s koncem roku.

Nejinak tomu bylo i u známých osobností. Podle historických a doložitelných pramenů měli například císař František Josef I., hudební skladatel Leoš Janáček nebo první československý prezident T. G. Masaryk zálibu v pojídání vybraných sladkostí. A proč ne? Vždyť právě na Vánoce se tak trošku mohlo hřešit i v jídle...

Zatímco císařovna Sissi si pochutnávala na lineckých kolečkách, její manžel císař František Josef I. měl nejraději išlské dortíčky. Cukrovinka pochází z rakouského lázeňského letoviska Bad Ischl, kde se často zdržoval i císař se svým dvorem. František Josef a celý jeho dvůr si od zdejších vyhlášených cukrářů kupovali krabice cukroví a nechali si je dokonce dovážet i do Vídně. Recept na ně se pak šířil pod názvem Ischler Törtchen čili išlské dortíčky. Jde v podstatě o „tmavé linecké“ kakaové kolečko, které je slepeno pikantní marmeládou nebo ořechovou či čokoládovou náplní. Navrchu je čokoládová poleva ozdobená půlkou mandle nebo vlašského ořechu. Svůj druhý název mohlo cukroví dostat podle světové výstavy v Belgii, regionu Brabant, kde bylo roku 1958 poprvé představeno cukrárnou Zauner z Bad Ischelu.


Další tip na cukroví pochází z rodiny světově proslulého hudebního skladatele Leoše Janáčka. Ten miloval dnes velmi neobvyklý druh, a to šípkové cukroví. Podrobnosti o tom se dochovaly ve vzpomínkách jeho hospodyně Marie Stejskalové. Všem hostům, kteří Janáčka přišli navštívit, toto cukroví doporučoval a sám jim opisoval i recept. Základem receptu byl cukr, mandle, citronová kůra a šípkové povidlí (marmeláda ze šípků). Hospodyně Marie Stejskalová přežila Janáčka o 40 let, zemřela v roce 1968. Její vzpomínky na rodinu opakovaně vyšly v knize U Janáčků, recepty pak vyšly roku 2020 pod názvem „Mářina kuchařka“. Sešit receptů Marie Stejskalové je uložen ve sbírkách Archivu Leoše Janáčka Moravského zemského muzea.


První československý prezident T. G. Masaryk byl známý svojí střídmostí v jídle. Velmi miloval prostá vesnická jídla a nechával je zařadit i na menu pro významné osoby. Na Vánoce však rád „hřešil“ tím, že si pochutnával na vánočním cukroví, ale vyžadoval, aby na míse s pečivem byl také jeden určitý druh. Na jeho žádost se proto každé Vánoce pekly speciální sušenky s kousky ořechů, které dělávala jeho maminka. Zkuste je letos upéct i vy, jsou jednoduché a jejich příprava je velmi rychlá:

Na Masarykovy sušenky potřebujeme:

180 g vlašských nebo lískových ořechů, 300 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 200 g másla, 1 žloutek a cukr moučka a vanilkový cukr na obalení. Ořechy dáme minimálně na 2 hodiny do vlažné vody změknout. Pak je nahrubo nasekáme a smícháme s ostatními surovinami a utvoříme těsto. Z těsta vyválíme několik válečků o průměru cca 4 cm. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme do ledničky ztuhnout, nejlépe přes noc. Spěcháme-li, stačí dát na půl hodiny do mrazáku. Pak nakrájíme na kolečka o šířce půl centimetru, dáme na plech a pečeme do růžova při 170 °C. Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Dají se konzumovat ihned, ale krátké rozležení jim určitě prospěje.