V poslední době se začínají vánoční stromky zdobit čím dál dříve. Zatímco během viktoriánské doby se stromky stavěly a zdobily až odpoledne na Štědrý den, v poslední době se v domácnostech načančané stromečky objevují už 31. listopadu. Nejčastěji se umisťují do obývacích pokojů nebo velkých jídelen.

Podle psychologů není dřívější zdobení vůbec na škodu. Brzká vánoční výzdoba prodlužuje vzrušení ze svátečního období. Působí jako kotva nebo cesta ke starým magickým emocím, které se pojí s vaším dětstvím, takže vás dělá šťastnějšími. Díky dřívějšímu vánočnímu dekorování se ve vašem mozku zvyšuje hladina dopaminu, tedy hormonu tzv. dobré nálady.

Někdo se do výzdoby a dekorování pouští první adventní neděli, která pro rok 2023 vychází na 3. prosince. Vánočnímu „šílenství“ však lidé propadají nejčastěji druhou prosincovou sobotu. V některých domácnostech se vánoční dekorace objevují až 12 dní před Štědrým dnem.

Stromeček do zásuvky

Máte každý rok živý stromeček, nebo používáte stromek umělohmotný? V zahraniční se velké oblibě těší tzv. Grow and Stow umělý vánoční stromek. Co to znamená? Stromek se skládá ze dvou částí, které se do sebe zasunou. Následně se stromeček připojí k elektrické síti. Po zapojení začne stromeček růst a nabývat na objemu, takže nemusíte ztrácet čas s načechráváním větviček. Po vypnutí z elektřiny se stromeček zmenší, což usnadňuje skladování.

Přírodní styl

Pokud chcete stromeček v přírodním stylu, zvolte girlandy z dřevěných korálků a zdobení sušeným ovocem. Slavnostní nádech stromečku dodáte skleněnými ozdobami s matnou povrchovou úpravou. Oblíbenými barvami jsou krémové tóny, zelená, bílá a vínová.

Jako z Mrazíka

Hitem posledních let jsou zelené vánoční stromečky se zasněženou úpravou. Bílé jsou obvykle konce větviček, takže stromeček vypadá, jako byste jej právě přinesli z lesa. Skvěle si rozumí s bílými, zlatými, starorůžovými a hnědými dekoracemi.

Lesklá fólie se vrací

Zpět na výsluní se dostává také zdobení třpytivými lamelami, které bylo charakteristické zejména pro minulý režim. Moderní doba od něj dala ruce pryč. V posledních letech se však blýskavé lamely opět vrací. Ozdobený stromek doslova zasypete proužky lesklé fólie, která mu dodá třpyt a objem.

Někdy stačí mašličky

Pokud patříte mezi minimalisty, můžete větvičky stromku ozdobit jen mašlemi ze stuh. Vyberte stuhy různých materiálů, například sametovou, šifónovou nebo saténovou.

Slaďte stromek s tabulí

Ruku v ruce s designovým pojetím vánočního stromečku by měla jít i sváteční tabule. Stůl se snažte ladit do barev, které najdete i na stromečku. V poslední době se deska stolu nezakrývá ubrusem. Doprostřed se položí jen minimalistický běhoun, který zároveň slouží jako prostor uspořádání vánočních dekorací.

Na běhoun můžete položit girlandu z větviček, ale také třeba svíticí vánoční dekorace. Perfektně vypadají elektrické čajové svíčky nebo lucerny. Rozhodnout se můžete i pro svícny s vysokými svíčkami.