Sněhové vločky a bílo všude kolem nás si přeje většina obyvatel. Jenže ani letos to nevypadá, že bychom se po delším čase mohli dočkat. Po nejteplejším roce v historii měření se asi není ani čemu divit. Za silné oteplení může především klimatický jev El Niňo, který by měl pokračovat i v průběhu dalšího roku, vydržet by měl i většinu jara. Ani v horských oblastech nemusí být stoprocentní jistota.

Světová meteorologická organizace (WMO) ve své tříměsíční prognóze do ledna 2024 počítá v souvislosti s jevem s nadprůměrnými teplotami pro téměř všechny pevninské oblasti Země včetně severní polokoule, tedy i Evropy. Naděje na bílé Vánoce je tak minimální. Celkově se zatím pravidelně jedná o teploty v průměru o jeden až dva stupně vyšší než dlouhodobé průměry. A ani v minulých letech během Vánoc zrovna nemrzlo.

Letošní rok už je tak vůbec nejteplejším rokem v historii měření, kdy byl tento rekord pokořen po sedmi letech. Průměrná globální teplota byla letos o více než jednu desetinu stupně vyšší než v roce 2016. Poznat to bylo i u nás v průběhu celého roku. Léto se dlouho drželo a září i říjen nabídly řadu silně nadprůměrných dnů.