LEDEN

Zatímco v Prostějově doznívaly velice příznivé ohlasy na silvestrovský ohňostroj, okresní soud už řešil závažný případ Václava Ustrnula, který v Prostějově na ulici shodil starší paní z kola a oloupil ji. Dostal osm let vězení. Tradiční městský ples konaný 6. ledna se nesl ve znamení výročí založení samostatné České republiky a poctily jej svou přítomností i významné osobnosti ze Slovenska. Například hokejista Golonka či fotbalový internacionál Karol Dobiáš. Hodinu před půlnocí na Nový rok se v prostějovské porodnici narodila malá Viktorka Hýžďalová, rázem se tak stala první Prostějovankou roku 2023. Zájem o prezidentské volby byl v Prostějově enormní, své hlasy odevzdali i senioři hospitalizovaní v nemocnici. Lipová alej ve Svatoplukově ulici zvítězila v krajské soutěži a Prostějov během prvního měsíce roku 2023 přišel o další dvě gastro provozovny. Skončila restaurace v lázních i občerstvení u Hloučely. Ve druhé polovině ledna byl Prostějov zasypán sněhem, ten však v ulicích města vydržel bohužel jen pár dní. A zatímco strážníci městské policie lákali do svých řad nové strážníky, vedení magistrátu si pochvalovalo, že provoz radarů na měření rychlosti výrazně zvýšil bezpečnost v dopravě. Radnice v závěru měsíce chystala projekt na opravu silnice v ulici Marie Majerové ve Vrahovicích a zároveň začala ve velkém měnit staré žárovky za nová LED svítidla ve veřejném osvětlení.

ÚNOR

K soudu opět zamířil známý organizátor vražd z devadesátých let Jiří Večeř. Někdejší majitel diskotéky Relax v Komenského ulici si za mordy odseděl 16 let, nyní byl odsouzen na čtyři roky vězení za nesplacené úvěry. Bývalý prostějovský primátor Miroslav Pišťák obdržel vojenský kříž, k čemuž mu blahopřál i nově zvolený prezident České republiky Petr Pavel. Město Prostějov začalo jednat s obcí Seloutky o možném propojení cyklostezkou a ve městě zcela ochladl zájem o antigenní testy na covid-19. Prodejné už nejsou ani na internetu. Na prostějovskou radnici dorazila nabídka od vlastníka bývalé synagogy v Demelově ulici týkající se jejího odkupu. Objekt je dle ní k mání za 6,8 milionu korun. Radní však doporučují zastupitelům tuto nabídku odmítnout. Důvodem je přemrštěná cena za budovu. Prostějovanka Iva se zaskvěla ve vědomostní soutěži na televizi Nova a přivezla si výhru 130 tisíc korun. Masopustní zábava přilákala na prostějovské náměstí opět davy lidí, znovu exceloval řezník Krkovička. V držovické obchodní zóně slavnostně otevřely novou provozovnu McDonald’s a hned první den po přestřihnutí pásky bylo narváno! Sedmatřicetiletého recidivistu, který v ulici Vladimíra Ambrose přepadl a oloupil ženu vracející se z práce, dopadla policie a muž skončil ve vazbě. Během února vydala městská policie statistiku přestupků za rok 2022. Vyšlo najevo, že v Prostějově se začalo víc krást a pít alkohol.

 

BŘEZEN

Hned v úvodu tohoto měsíce Večerník informoval o dvou požárech v centru Prostějova. Hořelo v bytě i rodinném domě. Přestože podle hasičů šlo o menší zásahy, při požáru se zranili tři lidé. Nenapravitelný podvodník Emil Šťuka opět stanul před soudem. Tentokrát o pět milionů korun obral vystudovaného pedagoga z Prostějova, kterému slíbil údajně výhodné investice. Růžovou flotilu sdílených jízdních kol představila v Prostějově nová firma, která po pár týdnech zaznamenala rekordní počet výpůjček. Zastupitelé se zabývali rozšířením městské hromadné dopravy v Prostějově a hned se začalo jednat o nové zastávce v Olympijské ulici. Dodnes tam není... A zatímco představitelé města si připomněli narozeniny prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, bývalá náměstkyně primátora Ivana Hemerková rezignovala na post zastupitelky města. Až později vyšlo najevo, že to bylo ze závažných zdravotních důvodů. Velice oblíbená politička bohužel dne 24. března zemřela. V Prostějově se v tuto chvíli nevyvíjela příliš dobře zdravotní situace. Lékaři zaznamenali zvýšený výskyt chřipky, covidu, a dokonce i svrabu. Prostějov skončil druhý v rámci Olomouckého kraje ve výzkumu Město pro byznys. Magistrát získal dotace na rekonstrukci Husova náměstí a radní se zaručili, že odtahy nepojízdných aut z města budou pokračovat. Prostějovské muzeum opět vyvěsilo na svém štítu ukrajinskou vlajku, čímž vzbudilo velké emoce.

 

DUBEN

Nebyl to aprílový žert! Česká pošta začátkem dubna oznámila, že v celé republice hodlá uzavřít 300 svých poboček, z toho čtyři přímo v Prostějově. Restaurace s kavárnou Národního domu byly na krátký čas uzavřeny. Vedení magistrátu se rozhodlo sloučit divadlo i restauraci pod jednu společnost. Prostějov se na pohřbu rozloučil s dlouholetou ředitelkou Střední zdravotnické školy a prostějovskou komunální političkou Ivanou Hemerkovou. Silný vítr vyvrátil na Vojáčkově náměstí strom, který spadl na zaparkované auto. Velikonoční sobota byla skutečně bílá, v Prostějově napadl sníh. Ve městě řádila banda vandalů, která zcela bezdůvodně kopala do zaparkovaných vozidel. Úspěšně proti ní zasáhli strážníci městské policie. Jarní úklid biokoridoru Hloučela se poměrně vydařil, do sběru odpadků se daly desítky dobrovolníků. V Plumlovské ulici byl vykraden bankomat, pachatelé si odnesli přes milion korun. Prostějovský hasič Ladislav Kadlčík dostal za finanční podvody devět let a prostějovský opoziční zastupitel Aleš Matyášek se svým jednáním dostal na hranu zákona. Byl podezřelý z dotačního podvodu, uměle totiž navyšoval počty členů plaveckého klubu, na které dostával peníze. Prostějovský primátor František Jura na konci dubna zabodoval, po jednání s vedením České pošty zachránil pobočky v Plumlovské ulici i v Čechovicích.  

 

KVĚTEN

Závodní plavání bude v Prostějově pokračovat i přes kauzu s možným dotačním podvodem, kterého se měl dopustit opoziční zastupitel a předseda plaveckého klubu Aleš Matyášek. Na hřišti na Husově náměstí se porvaly dvě skupinky Romů. Nejdříve spolu hrály v poklidu fotbal, posléze ale vytáhly bassebalové hole a pustily se do sebe. Řežbu řešili strážníci i policisté. Před prostějovskou radnicí policisté představili nové služební vozidlo Ferrari. A zatímco první etapa rekonstrukce Sídliště Svornosti ve Vrahovicích se chýlila ke konci, stamilionová investice města v podobě rekonstrukce obávaného „parlamentu“ na Šárce se znovu odložila. Firmy v Mlýnské ulici se začaly bouřit, město totiž vyhlásilo plán zrušit v této lokalitě vyhrazená místa k parkování. Policisté vyjížděli řešit závažný případ do ubytovny na „Pujmance“. Romský nájemník tam pořezal bratra své družky. Labutí pár na drozdovickém rybníku vyvedl šest mláďat a zdravotnická skupina Agel si připomněla v nemocnici Mezinárodní den ošetřovatelství. Azylový dům v Prostějově připravil projekt rozšíření kapacity o deset míst a dopravní komise města ujistila řidiče, že rondel v Olomoucké ulici na hranicích Prostějova a Držovic se určitě rozšíří. V závěru května se prostějovští radní pochlubili výsledkem hospodaření města za rok 2022. Ten skončil výrazným přebytkem. V závěru měsíce neznámý vandal sekyrou či nožem poškodil vysazenou lípu na Husově náměstí.

 

ČERVEN

V domě v Rozhonově ulici se pohádaly dvě romské rodiny. Zhrzený Lakatoš dokonce vyhrožoval, že celou nemovitost vyhodí do vzduchu. Magistrát potvrdil, že kromě pošty v Plumlovské ulici se podařilo zachránit i pobočku v Čechovicích, kterou bude město dotovat. Nedávno se Prostějované radovali z mláďátek labutí na drozdovickém rybníku. Na začátku června ovšem čtyři z nich zahynula. V opuštěných budovách za kolejemi na hlavním nádraží v Prostějově byla nalezena mrtvola bezdomovce. Radní rozhodli o tom, že se v Prostějově rozšíří počet měřených úseků, a to hned na šesti místech. Radary na měření rychlosti jsou prý velice účinné a zvyšují bezpečnost na městských silnicích. Kuriózní případ řešil prostějovský soud. Patrik Horváth dorazil do Prostějova až z Poděbrad, aby v Lidlu na Újezdě odcizil 200 másel. Město řešilo s pojišťovnou vandalské činy, kdy pachatelé ve městě zničili 32 košů na odpadky i jeden velký kontejner. Z ulic i parkovišť zmizely další autovraky, později na podzim se uskutečnila jejich první dražba. Dlouholetý politik a prostějovský rodák Jaroslav Faltýnek se oženil a v Prostějově se opět po delší odmlce začaly množit krádeže katalyzátorů. Prapor bezpilotních letounů v Prostějově začal řídit nový velitel a vedení magistrátu začalo řešit krádež deseti konví na městském hřbitově, které radní v této lokalitě nechali zdarma rozmístit. Projekt rekonstrukce hřiště Za Místním nádražím se mohl úspěšně začít realizovat, městu byla přiklepnuta významná dotace.

 

Další část přehledu roku najdete ve speciální příloze PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který najdete jako součást tištěného vydání ze dne 15. ledna