První číslo PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku po Novém roce vždy patří ohlédnutí za rokem uplynulým. Vraťme se tedy opět k událostem, na které někdo vzpomíná s nostalgií a jiný by byl rád, pokud by se vůbec nestaly. Ohlédněte se spolu s námi za věcmi, které hýbaly naším regionem. Vždyť my píšeme o vás pro vás!

 

LEDEN

Hanáci i letos první den v novém roce vyrazili na Kosíř, kde je čekal jelení guláš. Něco takového lidé ještě neviděli. Zcela novou záležitost v oblasti poštovních služeb mohli od Nového roku využívat lidé z Ohrozimi, Pěnčína a Lipové. Právě tam tři měsíce zajížděla mobilní pošta. Tak pozdě v jediném lyžařském areálu na Prostějovsku ještě nikdy nezačínali. Kvůli abnormálně teplému počasí provoz zahájili až ve středu 25. ledna. Dalším místem v prostějovském regionu, které v důsledku stále dražších energií sáhlo k úspornému opatření ve veřejném osvětlení, se od začátku roku stal Plumlov. Na vybraných místech tam zhasínali světla půl hodiny před půlnocí a znovu je rozsvítili po čtvrté hodině ranní. Skoro dvě stě aktivních sportovců a sportovkyň se vydalo do Slatinic, kde se konal již 44. ročník Zimního běhu přes Kosíř. Olomoučtí kriminalisté odložili případ loňského výbuchu rodinného domu v Olšanech u Prostějova. Ze zprávy vyšetřovatelů vyplynulo, že za tragickou událost byl zodpovědný majitel domu, který ale při výbuchu zemřel.

Díky modernímu kluzišti ve Slatinicích dostali zejména malí sportovci ze širokého okolí skvělou možnost jít si zabruslit i za nepříznivého, tedy teplého počasí. Foto: www.slatinice.com

 

ÚNOR

Hned první únorový den se na stichovickém letišti u Mostkovic stala nehoda letadla. Ultralehké letadlo se vzneslo vinou větrného poryvu a po pádu na zem zůstal v jeho kabině zaklíněný pilot. Třiapadesátiletý muž naštěstí vyvázl jen se zlomenou nohou. Zabijačkové hody, které se konaly začátkem února v budově školy ve Vřesovicích, podpořily obyvatelstvo na Ukrajině. To ve své vlasti každodenně musí snášet útrapy válečného konfliktu, jež si nikdo z nich určitě nepřál. Do prostor místní školy dorazilo nejen velké množství místních, ale i lidé ze širokého okolí. Výtěžek překonal i nejsmělejší odhady, vybralo se přes 100 tisíc korun. Vepřové hody tentokrát již bez charitativního nádechu se konaly také v Němčicích nad Hanou. Lidem k všeobecné spokojenosti ale chyběly koblížky, které starosta slíbil na příště. Víceměřice s chutí a vtipem hledaly Gořalku roku. Dubanský košt ovládla mandlovice. Ukázalo se, že Olomoucký kraj přispěje na provoz obchodů na vesnicích částkou 11 milionů korun. Začal soud s Markem Protivánkem z Kostelce na Hané, který loni v dubnu brutálně zavraždil svého otce Jiřího (†57), bratra Víta (†24) a sestru Anetu (†22). Před krajským soudem neprojevil nad zmařenými životy žádnou lítost, naopak prohlásil, že příbuzné nenáviděl! V dubnu jej soud po právu poslal do vězení na doživotí.

 

BŘEZEN

Další z regionálních fenoménů skončil! Pečivo se v Němčicích nad Hanou vyrábělo tři desítky let. Ve firmě pracovalo kolem čtyř desítek zaměstnanců. Její prodejny nabízející chleba, rohlíky, zákusky a mnoho dalších pochoutek fungovaly i v Prostějově například u zdejšího muzea či v OC Zlatá brána. Nyní je tomu konec. Dlouholetý majitel firmu v červnu 2021 prodal, manželé, kteří ji převzali, další provoz nezvládli a zbankrotovali. Zkrachovalou značku Němčické pečivo převzal insolvenční správce, který na majitele podal i trestní oznámení. Silnice vedoucí z Prostějova do Ohrozimi se přede dvěma roky dostala do úzkého výběru komunikací s nejhoršími výmoly v celé republice. Už před zhruba dvěma lety hejtmanství avizovalo, že po letech komplikací se vše dalo do pohybu. Připravený projekt žádal o stavební povolení a s kompletní rekonstrukcí až do Protivanova se mělo začít letos. Ale nezačne. Dočkají se tak alespoň další silnice, které to rovněž jednoznačně potřebují. Vepřové hody v Dobrochově v prostorách u fotbalového hřiště již potřetí připravil Myslivecký spolek Předina Kobeřice. Dal tak vzpomenout na tradici obecních zabijaček, jak jsme je mohli znát nejen z obrázků Josefa Lady. Bronx po Hanácku. V blízkosti nádraží v Kostelci na Hané došlo ke srážce člověka s vlakem. Dvaatřicetiletý muž z městečka si zkracoval cestu přes koleje v místech, kde tak pravidelně činí mnozí místní. Měl však obrovské štěstí a nehodu přežil.  

 

DUBEN

Působí to jako z hodně ujeté, a ještě více černé tragikomedie. Ale bohužel pro dvaatřicetiletou zubařku Magdalenu Š. pocházející z Konice jde o hodně smutnou realitu. Ve středu 6. dubna poprvé před pražským soudem čelila obžalobě z vraždy svého padesátiletého manžela. Dle její výpovědi měla svého muže nejprve omámit a následně podřezat na jeho výslovné přání a na naléhání své pětašedesátileté kamarádky, se kterou se činu dopustila. Obě dle svých slov následně čekaly, až mužovo tělo samo zmizí, což jim měl prý člověk s pověstí šarlatána slíbit. Když se tak nestalo, odešly na policii a tam se udaly. V průběhu hlavního líčení vyšlo najevo, že „léčitel“ svoji družku psychicky dlouhodobě deptal mimo jiné tím, že jí tvrdil, že v minulém životě byla otrokyní v Osvětimi. Ona mu pak věnovala zhruba 9 milionů korun. V Mořicích hořel rodinný dům, při požáru došlo ke zranění dvou osob, které se nadýchaly zplodin. Na plumlovském zámku proběhlo vítání jara. Počasí akci však příliš nepřálo. Zájem o Velikonoční prohlídky zámku v Čechách pod Kosířem příjemně překvapil i samy organizátory. Roztomilý zajíček během nich mrkví proklel členy šlechtické rodiny. K nepochopitelnému vandalismu došlo v blízkosti tzv. Vápenice u Slatinek. Neznámý žhář tam zapálil mysliveckou kazatelnu. Stejně jako loni se i letos dočkala uzavírky dálnice u Vranovic-Kelčic. Od středy 12. dubna se začal kompletně opravovat celý jeden pás ve směru z Prostějova do Vyškova. Uzavřel se tam i sjezd z dálnice.

 

KVĚTEN

Do národního finále kola nejprestižnější kuchařské soutěže na světě Bocuse d‘Or se dokázal probojovat také Lukáš Velšmíd, který působí v restauraci v Běleckém Mlýně. Mezi deseti nejlepšími kuchaři z celé ČR nakonec bral šesté místo. V Držovicích se hodovalo ve velkém. Oslavy si užili nejen místní, ale i řada přespolních. V bohatém programu si každý našel to své. S vozem pro koně zapřaženým za luxusní dodávku se řítil od Vyškova k Prostějovu dvaadvacetiletý cizinec. V úseku D46 těsně před sjezdem do města pak nedokázal včas dobrzdit a narazil do tvořící se kolony vozidel. Biotopové koupaliště, které vyrostlo u silnice mezi Stražiskem a Čunínem, bylo dle slov jeho majitele už zkolaudované. Přesto se v něm nikdo letos nekoupal, areál se na letošní letní sezónu připravit nepodařilo. Ukázalo se, že v Biskupicích třídit odpady nechtějí. Občané i vedení obce plány společnosti na vybudování moderní třídírny odpadu jednoznačně odmítli. Společnost FCC následně od svého záměru odstoupila. Smržické vandr toho za svoji 19 let trvající historii zažil již hodně. Nikdy na něj však dosud nedorazilo více jak pět set pěších. To se podařilo až letos. Bylo to zřejmě díky novým trasám, které se pořadatelům podařilo připravit.

 

ČERVEN

Ceasarovské Veni, vidi, vici prožili v Čechách pod Kosířem. Vůbec poprvé ve své historii se obec přihlásila do soutěže Vesnice roku Olomouckého kraje. A hned z toho bylo v konkurenci dalších deseti adeptů vítězství. Radost z celkového třetího místa rozhodně neskrývali ani v nedalekých Slatinkách, kde to opravdu žije. Bílou stuhu za práci s mládeží a také Fulínovu cenu za nejkrásnější květinovou výzdobu v obci brali ve Vrchoslavicích. Lidé z Vřesovic zamířili na Ukrajinu. Do zničených měst přivezli pomoc. Ve Dzbelu přitáhli hasiči do Pohádkového lesa už několikátou generaci dětí. Oblíbená akce letos zapsala už svůj 29. ročník. Ve výzvě 10 kroků uspěl nejen Prostějov, ale také Smržice, jež co do účasti braly ve své kategorii bronz. Helena Buriánová nachodila nejvíce ze všech žen v ČR. Skaláci z Vranovic se zúčastnili slavnostního vzpomínkového pochodu po stopách paradesantní skupiny. Siláci v Dobromilicích trhali rekordy. Triumf si zopakoval Marek Slouka z Prostějova. Na něco takového budou děti možná vzpomínat celý život. Originální a neobyčejně podařenou akci plnou pravé romantiky a dobrodružství se podařilo zorganizovat kolektivu mateřské školky z Držovic. Indiánská stezka zavedla děti i rodiče od sídla mateřinky až k přehradě. Po návštěvě indiánské vesnice dokonce následovala plavba za pokladem.

 

ČERVENEC

Obrovskou vlnu převážně negativních emocí způsobila informace o možné výstavbě recyklačního odpadového centra, které stranou Mostkovic u letiště ve Stichovicích zvažuje vybudovat společnost PGP Terminal. Proti výstavbě vznikla petice, kterou podepsalo 777 občanů obce. Ukázalo se, že hájenka na Pohodlí u Ptení bude sloužit dětem. Využívat by ji mělo Sportcentrum – DDM. Město Prostějov odkoupilo zbylé pozemky. Milovníci trabantů si dali sraz v kempu Žralok. Den větru mimo jiné oslavil i větrník v Drahanech. Ve Smržicích pořádali sousedské a farmářské trhy. V Určicích v tropickém vedru bojovali železní hasiči. U Skřípova se konal další ročník oblíbeného strašidelného lesa. Hororové bytosti zde napravovaly i ta největší zlobidla. Díky místním se podařilo v Křemenci postavit nové hřiště. To se i díky dotacím podařilo také v Mořicích. Konická Charita v zámeckém parku oslavila 30 let své existence. Na pochod s červenými barety v Hamrech dorazilo šest set lidí. Hodové veselí v Němčicích nad Hanou narušila zpráva o znásilnění mladé dívky při cestě ze zábavy domů.

 

SRPEN

Něco takového zažijete pouze jednou za život. Vpravdě historický okamžik a splněný sen zastupitelů všech vesnic si mohli naplno vychutnat v Čechách pod Kosířem. Obec vyhlášená svým zámkem, Muzeem kočárů či hasičským muzeem si převzala ocenění pro Vesnici roku 2023. Zasadit památný strom a tímto poděkovat králi Karlu III. za jeho dlouhodobou podporu ochraně životního prostředí. To byl cíl akce, která se konala v lokalitě Ulmanka na Velkém Kosíři. Zde se na zhruba 1,5 hektaru realizuje Soukromé arboretum se školicím centrem, které vzniká díky aktivitě manželů Křepelkových. Nájemníci jednoho z domů v Němčicích nad Hanou se rozhodli, že ve svém bývalém bydlení nenechají kámen na kameni. Výsledkem byla vymlácená okna, rozkopané dveře a rozbitý a poházený nábytek. Během léta byl hojně využívaný lesní bar, který fungoval Na Pohodlí mezi Holubicemi a Sečí. Dvoreček radosti bavil mezi kapkami deště. Oblíbená akce pro děti i dospělé odolávala nepřízni počasí.

 

ZÁŘÍ

Ukázalo se, že opravy klíčové ulice Zádvoří v Konici se protáhnou. Ve hře byla dokonce varianta, že uzavírka potrvá až do poloviny listopadu. Kvůli nedodržení zářijového termínu docházela řidičům trpělivost. Vznikne u Horního Štěpánova a Otaslavic nová přehrada? Plány by tu byly! Ministerstvo zemědělství a životního prostředí před časem schválilo strategický dokument, který obsahuje celkem 65 míst, kde by v budoucnu mohly vzniknout přehrady. Jedním z nich je i veskrze malebné údolí říčky Úsobrnky tekoucí z Nových sadů u Horního Štěpánova do Úsobrna. Ze Smržické šlapky vyrostla velká holka. Letos oslavila 25 let. Ukázalo se, že záchrana lip v Kostelci na Hané si vyžádá pokácení 31 topolů. Československá vozidla si dala sraz v kempu Žralok. Dorazily škodovky, tatrovky, trabanty i renaulty. V Mostkovicích shořelo osobní auto. Popálený majitel skončil v nemocnici. Bylo jasné, že kvůli špatné vodě se lidé v přehradě už letos nevykoupou. Němčickým mikroregionem se prohnala cyklistická jízda. Dlouhých čtrnáct let se před spravedlností skrýval podvodník, jehož policisté lapili v Malém Hradisku. „Stavebko“ na opravu silnice do Ohrozimi stále chybí. „Bělák“ se totiž odvolal.

 

ŘÍJEN

Ukázalo se, že exploze v Otinovsi poškodila celkem 15 nemovitostí, z toho čtyři domy značně. Obec následně vypsala dvě sbírky, a to pro poškozené i pozůstalé po hasiči, který při explozi zemřel. Na obou účtech se hned první měsíc sešly stovky tisíc korun. V Hluchově ukradli dva motoveterány v celkové hodnotě 700 tisíc korun. Po celý letošní říjen zůstávala uzavřená oblíbená rozhledna na Velkém Kosíři. Původně měla otevřít na jeho konci. Ale nestalo se tak. Ukázalo se, že kvůli závažnému poškození se z ní lidé jen tak nepodívají. V Nezamyslicích uctili svatého Václava nejen průvodem. Slavnosti přinesly i změnu. Z generála Svobody se stal podmajor Mažoret. Dýňové slavnosti v Kostelci hladily po duši krásou i pohodou. Konice nařídila demolici domu v Runářově. Během tradičního sokolnického setkání lidé sledovali, jak orlice loví srnku. Zahrádkáři z celého okresu vystavili ovoce, zeleninu i květiny v kulturáku v Čelčicích. Hody v Otaslavicích bavily místní i přespolní. Nabídly tradiční jízdu, výstavy i množství pochutin. Arboretum na Kosíři už získalo své základní obrysy, majitelé v areálu zatím pěstují i fíky. Orlovna z Vřesovic se dostala do finále architektonické soutěže.

 

LISTOPAD

V malé obci na samé hranici prostějovského regionu jdou prostě s dobou. Nejenže se v Ondraticích v posledních letech neustále buduje, modernizace se tentokrát dočkal i místní obchod, který byl v posledních letech ztrátový. Problémem proto bylo jeho další financování. To by se mělo změnit, protože ve čtvrtek 2. listopadu tam otevřeli první bezobslužnou prodejnu v regionu. Konické Zádvoří se 2. listopadu otevřelo řidičům. Město přišla stavba na 18 milionů korun, dalších 17 milionů poslal Olomoucký kraj. Práce na chodníku ve směru na Vyšehrad stále pokračovaly. Za broučky v Plumlově svítily liška i muchomůrka. Na závěr tradičního uspávání broučků byly vyhlášeny nejoriginálnější lampiony. Otužilecká elita na přehradě závodila o ledovó čapo. Na dlouho uzavřeném zámku v Přemyslovicích se konala svatba. Na parkovišti u hotelu Zlechov se utrhl kus skály. Policii však událost nikdo nenahlásil. Obchod v Želči uzavřela hygiena. Úspěšnou premiéru zažila drakiáda v Brodku u Prostějova. Lesní bar „U nás Na Pohodlí“ skončil. Mezi Holubicemi a Sečí fungoval dva roky. Provozovateli došla trpělivost s opakovanými nájezdy zlodějů, kteří byli stále drzejší.

 

PROSINEC

Region poněkud překvapivě zasypal sníh. Silničářům kromě hustého sněžení situaci komplikoval zejména silný vítr. To byl důvod, proč silnice z Drahan do Nivy musela být dokonce uzavřena. Na nadílku zareagovali rovněž v jediném lyžařském areálu v regionu. Kladky rozjely vlek už v pátek 8. prosince, což bylo nejdříve za posledních více jak deset let. Bohužel už po pár dnech sníh opět roztál. Na mnoha místech regionu se rozsvítily vánoční stromečky. V Plumlově se o to postarali ti nejmenší, v Kostelci řádili čertíci i čerti, v Konici dostal strom jméno po rodině z Nové Dědiny, která ho městu darovala. V Pivíně a Smržicích se mohli pochlubit hned dvěma stromečky. K další nehodě náklaďáku, který se nevešel pod železniční most, došlo tentokrát u Smržic. I v tomto případě byl omezen provoz nejen na silnici, ale i na železniční trati z Čelechovic na Hané. Na zámku v Čechách pod Kosířem během speciálních prohlídek osvobodili ducha Vánoc. Zásadním způsobem se proměňuje tvář Kosíře. V důsledku kůrovcové kalamity mizí stovky smrků. Jak však upozornili někteří ze čtenářů, kácí se zde i mladé duby.

 

Další část přehledu roku najdete ve speciální příloze PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který najdete jako součást tištěného vydání ze dne 15. ledna