Zatímco u většiny pacientů s covid-19 příznaky během několika týdnů odezní, někteří lidé pociťují potíže ještě dlouho poté, co se s koronavirem setkali. Tento patogen nejčastěji poškozuje srdce, plíce i mozek. Dosti často způsobuje nezvladatelnou únavu. Vše se může táhnout řadu měsíců. Podle odborných studií některé ze zdravotních komplikací postihují až polovinu všech vyléčených. 

K nejčastěji hlášeným dlouhodobým následkům po onemocnění covid-19 dle Ministerstva zdravotnictví ČR patří únava, problémy s dýcháním, bolest kloubů a bolesti na hrudi. Podle lékařů z Fakultní nemocnice Hradec Králové má až 40 procent lidí, kteří prodělali koronavirus, čtvrt roku po vyléčení poškozené plíce. Téměř polovina nemocných ještě tři měsíce po prodělané infekci udává potíže s dýcháním nebo bolest na hrudníku. 

Ještě častěji se lidé, kteří se vyléčili z covidu-19, potýkají s přetrvávající extrémní únavou. Ta vyléčené trápí bez ohledu na průběh jejich onemocnění.

Mezi další následky hlášené po onemocnění patří problémy s myšlením a soustředěním, deprese, bolesti svalů i hlavy, občasná horečka a bušení srdce.

K závažnějším dlouhodobým komplikacím patří postižení některých orgánů. Jedná se například o zánět srdečního svalu, problémy s funkcí plic, akutní poškození ledvin. V souvislosti s proděláním nemoci se někteří lidé nemohou zbavit vyrážky, mají problémy s čichem a chutí a se spánkem. Aktuálně se lékaři potýkají také s výrazným zvýšením počtu psychických onemocnění, mezi něž patří deprese, úzkosti a změny nálady.

Navzdory velkému množství studií lékaři zatím stále nejsou schopni určit, proč covid-19 u některých pacientů zanechá trvalé následky a u jiných nikoliv.

 

 Speciál vychází 31. května jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.