Jste zvyklí v tuto dobu řešit kam na dovolenou? Minulý rok nám však koronavirus přichystal překvapení, které nikdo nečekal. Jak tedy nyní řešit zahraniční dovolenou u moře? Hodně se v souvislosti s tím hovoří o tzv. covid pasu. Ten však pro celou Evropu začne platit až od 1. července. Vycestovat však můžete už nyní!

 

Všeobecně počítejte s tím, že pro dovolenou u moře budete letos potřebovat buď potvrzení o ukončeném očkování, PCR nebo antigen test, potvrzení o prodělání nemoci covid-19 určitou dobu zpětně. Tyto podmínky se obvykle na malé děti nevztahují.

Při návratu zatím požaduje česká vláda pětidenní karanténu a PCR test. Dá se však počítat s tím, že tato podmínka bude v červnu zrušena pro oblíbené dovolenkové cíle. Od 1. července 2021 by pak měl začít platit jednotný pas v rámci evropských cest.

Pokud jsem očkovaný, je potřeba doložit potvrzení o ukončení vakcinace v anglickém jazyce. V této souvislosti se připravuje aplikace, kam bude možné tento dokument nahrát. Nechám-li se testovat, je třeba předložit certifikát v anglickém jazyce, který platí. V případě, že jsem prodělal covid, pak je třeba předložit lékařskou zprávu v anglickém jazyce či prohlášení o prodělání. Certifikát si většinou lze stáhnout na internetu a nechat potvrdit lékařem.

Už koncem května se nejčastěji létalo do Egypta, Tunisu, Španělska, Portugalska, Mexika či Dominikánské republiky. Rozbíhají se zájezdy do Řecka, Turecka, startuje sezóna v Chorvatsku stejně jako v Bulharsku. Velkým překvapením je letos Albánie, která zvolila nejmírnější podmínky cestování.

Je dobré zohlednit, jak cizí vlády celý rok přistupovaly k opatřením a které destinace jsou všeobecně považovány za bezpečné českou vládou. Například Kanárské ostrovy, ač třeba bylo nutné venku nosit roušky, nezavíraly restaurace ani jiné služby. Jiné země prioritně očkují zaměstnance v cestovním ruchu apod.

 

 Speciál vychází 31. května jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.