Také o letošních letních prázdninách mohou návštěvníci města Prostějova zdarma využít průvodcovskou službu, kterou finančně podpořil Olomoucký kraj. Loňské premiérové prohlídky interiéru radnice se setkaly s velkým zájmem, proto jsou i letošní léto součástí průvodcovských okruhů.

Prohlídky radnice doplňují tradiční komentované prohlídky centra města, kostela Povýšení sv. Kříže a výstupu na věž. Letos poprvé si turisté a obyvatele města mohou projít novu trasu Prostějov židovský.  Je to okruh zaměřený na prostějovskou židovskou komunitu a vede od zámku, přes ulici Školní, nám. Svatopluka Čecha, ulice Demelovu, Křížkovského a končí u tzv. Špalíčku. Tyto okruhy s průvodcem doplňuje individuální okruh Po stopách Jano Köhlera (na TIC je možno získat mapu s jednotlivými zastaveními tohoto okruhu).

Turistikou sezónu budou symbolicky zahajovat 9. července Prohlídky s primátorem. První proběhne od 14.00 hodin a druhá od 15.30 hodin. Zájemce o tyto prohlídky, které povede osobně primátor František Jura, uvidí i běžně nepřístupné prostory radnice jako jsou například primátorská pracovna, zasedací místnost rady nebo bývalý předpokoj prostějovských starostů. Na prohlídky se musí zájemci předem telefonicky objednat na tel. čísle 800 900 001. Primátorské prohlídky také turistickou sezónu v Prostějově symbolicky uzavřou a to 3. září se stejnými časy. Průvodcovská služba je realizována ve spolupráci se Střední odbornou školou podnikání a obchodu.

Nedílnou součástí letošních turistických okruhů Prostějovem je i nedávno spuštěná aplikace Skryté příběhy, která plní funkci jak hry pro rodiny s dětmi, tak i funkci vzdělávací. „Hra může být vítaným zpestřením pro volné dny, a to nejen pro návštěvníky města, ale i pro místní,“ říká primátor František Jura.

O co vlastně jde? Vybere se cíl výletu, stáhne se do mobilu připravená mise s off-line mapou, audio nahrávkou příběhu a herními instrukcemi, no a účastník se vydá za zábavou:

„Na každé trase se účastníci zaposlouchají do příběhu vyprávěného historickou postavou, která je spojena s daným místem, a která právě řeší nějaký malér nebo obtížný záměr. Na jednotlivých zastaveních účastnící pomáhají poznávat historii tím, že řeší úkoly, a za to sbírají body. Našim skrytým příběhem je příběh objevení měkkých kontaktních čoček akademikem Otto Wichterlem a já věřím, že se lidem bude líbit. Scénář je opravdu zajímavý a zábavný. Hlas našemu průvodci propůjčil herec David Matásek a začátek trasy je u hlavního vlakového nádraží v Prostějově,“ dodala náměstkyně primátora Milada Sokolová. Hru si můžete stáhnout do mobilu z Google Play nebo App Store.

 

Termíny prohlídek radnice s primátorem v roli průvodce

* 9. července 2021 ve 14.00 a v 15.30 hodin na zahájení turistické sezóny

* 3. září 2021 ve 14.00 a v 15.30 hodin na ukončení turistické sezóny

Nutno se objednat na Turistickém informačním centru, počet účastníků v jedné skupině je max. 20. Tel: 800 900 001

Účastníky čeká i hudební překvapení!

 

 Speciál vychází 21. června jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.