V Japonsku tomu říkají Šinrin-joku – lesní koupel. Během procházky v lese ze sebe totiž smyjete civilizační nečistoty. Nejenže se vám vyplaví z těla, ale také z hlavy. Stres a spěch se uvolní a po pár desítkách minut se můžete vrátit dočista klidní. Není to jen módní trend, chvilky strávené v lese opravdu pomáhají.

Slyšeli jste někdy o terpenech? Jsou to chemické látky, které stromy prostřednictvím svých listů přirozeně uvolňují do svého okolí jako obranu proti býložravcům. Na člověka mají však trochu jiný vliv, působí výrazným protizánětlivým efektem. A třeba takový terpen D-limonen je vcelku dobrým způsobem, jak preventivně potlačovat zhoubné rakovinné bujení. Když přijde na to, jak předcházet rakovině tlustého střeva, slinivky nebo prsu, je pravidelná procházka pod stromy velmi dobrý nápad.

Les vás uklidní a zpomalí

To, co vás nebezpečně přibližuje infarktu nebo mozkové mrtvici, je mimo jiné váš vysoký krevní tlak. Jak tomu předcházet? Chce to zvolnit tempo a trochu odpočívat. Přiměřenou fyzickou zátěž a pohyb na čerstvém vzduchu v sobě originálním způsobem propojuje právě procházka lesem. Po čtyřech hodinách pobytu v lese vám krevní tlak může poklesnout až o desetinu. Je to dáno tím, že příroda má svůj přirozený a klidnější rytmus, než na jaký jsme z města zvyklí.

Tlumí projevy ADHD

O uvolněném tempu zalesněné krajiny mají jasno i ti, kteří se zabývají problematikou hyperaktivních dětí. Včetně těch s diagnostikovaným syndromem ADHD. Když to zjednodušíme, les nabízí spoustu vizuálních a akustických podnětů. Jenže abyste je mohli dobře vnímat, musíte se ztišit, zvolnit, soustředit se. Děti s ADHD potřebují záplavu podnětů pro svůj mozek a moc se soustředit nedokáží. Ale lesní prostředí je „tlumí“ a vede je k vyšší koncentraci.

Hormony štěstí

Pohyb, čerstvý vzduch, uklidňující zeleň. To vše nám snižuje hladinu stresu, čistí hlavu. Procházka v lese nám nastartuje produkci hormonů kortizolu a dopaminu. Důležité jsou oba, ale jen tomu druhému se přezdívá hormon štěstí. Tělu dělá radost, když se může trochu hýbat a nemusí se chvilku zatěžovat zbytečnostmi. A právě to, že chvilku můžete žít jen daným okamžikem, nepřemýšlet nad minulostí nebo budoucností, ale prostě jen být, vám udělá moc dobře.

Lepší spánek i imunita

Stejně jako to, že díky výletu do lesa budete prokazatelně mnohem lépe spát. Pobyt v lese vás i přirozeně otužuje. Pravidelné procházky vám tedy zvyšují imunitu, staví váš práh pasivní obranyschopnosti na vyšší úroveň. Vyvážený pohyb je také dobrou prevencí proti poruchám pohybového systému, třeba osteoporóze. A lesní lázeň také čistí vaši kůži. Jak vidíte, přínosů je tedy víc než dost.

 

 Speciál vychází 27. června jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.