Venku i doma je vedro a vy nevíte kam jít? Existuje stále dost míst, kde je pěkný chládek. A nemusíte se kvůli tomu nechat zavírat do vězení.

Mnozí Češi kvůli vedru i přes čas dovolených a prázdnin raději sedí doma, jiní dobrovolně zvolí přeplněná koupaliště. Ovšem i v tropických teplotách existují zaručená místa, kde vám bude spíše chladno. Patří mezi ně osvědčené jeskyně, s nimiž měli tak dobré zkušenosti naši praprapředci – bylo v nich stále přibližně stejně, ať byla venku zima, či teplo. Mnohé z nich najdete opravdu jen kousek od nás.

Mladečské jeskyně

Jedná se o rozsáhlé podzemní prostory v devonských vápencích, které se nacházejí převážně pod vrchem Třesín u obce Mladeč v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Ke znovuobjevení jeskyní došlo v 19. století. Přístup do nich zpočátku nebyl omezován, první průzkumy provedl až kurátor sbírky vídeňského přírodovědného muzea Josef Szombathy, který zde učinil i významné archeologické objevy. V Mladečských jeskyních byla objevena řada koster pravěkých lidí i jejich výtvory. Mimo to zde byly nalezeny i pozůstatky dávných zvířat a osídlení pravěkým člověkem.

Javoříčské jeskyně

Javoříčské jeskyně se nacházejí poblíž vsi Javoříčko asi 10 kilometrů západně od Litovle, a patří mezi jeskyně přístupné veřejnosti. Podzemní systém Javoříčských jeskyní vytváří komplikovaný komplex chodeb, dómů a propastí. Tyto jeskyně vynikají mimo velikosti podzemních prostor zejména překrásnou krápníkovou výzdobou, jednou z celkově vůbec nejbohatších v České republice. Před čtyřmi lety zde objevili prostějovští speleologové nové prostory, které nazvali Svatováclavský dóm. Nalezli zde krápníky o délce až 1,4 metru.

Punkevní jeskyně

Punkevní jeskyně se nacházejí v severní části CHKO Moravský kras v Pustém žlebu. Objevitel Karel Absolon postupně objevoval jejich části v letech 1909 až 1933. Podzemím protéká řeka Punkva. Na systém jeskyní se také napojuje propast Macocha a je součástí systému Amatérské jeskyně. Punkevní jeskyně ročně navštíví 200 000 turistů, což je činí nejnavštěvovanějším jeskynním systémem v Česku. Jsou jedinou zpřístupněnou jeskyní v Česku s podzemní plavbou pro návštěvníky.

 

 Speciál vychází 27. června jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.