I když se i v naší zemi najde řada velmi zajímavých turistických míst, stále platí, že nejčastěji si Češi vyrazí na dovolenou do zahraničí. Přece jen moře, pláž a exotické dobroty mají něco do sebe. Poslední dva roky jsou však trochu jiné, vinou pandemie se změnila celá řada věcí. Nyní se však situace téměř po celém světě zlepšuje a vypadá to, že ani letos by zastánci zahraničí neměli o svou pohodu přijít. Jsou však skutečnosti, na které je dobré si dát pozor.

 

COVID PAS

Letošní horkou novinkou bude covid pas, který bude sloužit nejen k cestám do zahraničí, ale také po tuzemsku. Tento pas si můžete vyžádat buďto v očkovacím centru, případně testovacím, nebo u svého praktického lékaře. Snadno si jej taky můžete stáhnout z očkovacího portálu na stránkách ministerstva zdravotnictví. Covid pas je vystaven ve dvou jazycích. Konkrétně v češtině a angličtině. Kromě toho obsahuje také QR kód, podle kterého si bude moct daný úřad ověřit jeho platnost.

Celkově budou tyto pasy rozděleny do tří skupin. Ta první s platností na devět měsíců znamená, že má za sebou osoba už obě dávky vakcíny. Po první dávce očkování vám tento pas platí po dobu dvaadvacet dnů. Poslední variantou je krátkodobý třídenní pas po negativním testováním. Přihlášku k těmto covid pasům lze jednoduše podle návodu vyplnit na stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Možnost využití covid pasu už schválil také Evropský parlament. V Česku se tak stane také v nejbližších dnech, a díky pasu bude platit zcela neomezeně očkování v rámci Evropy. V sousedních zemích tyto certifikáty budou platit ještě před 1. červencem, kdy zákon v Evropské unii vstoupí v platnost.

COVID POJIŠTĚNÍ

V současné době nabízí pojišťovny kromě klasického pojištění do zahraničí také speciální koronavirové. Pokud byste tak dostali virus na dovolené, náklady by za vás hradila pojišťovna. Zde je však dobré si dát pozor. Zdravotní pojišťovny budou proplácet tyto náklady pouze v zemích, do kterých Česká republika nevydává žádné doporučení, aby tam lidé necestovali.

POHLÍDAT SI SMLOUVU

Mít pokrytou dovolenou správnou smlouvou od cestovní kanceláře je v této době ještě důležitější než dříve. Poslední dva roky jasně ukázaly, že se situace může měnit každým okamžikem. Je proto velmi důležité mít možnost navrácení nejvyšší možné částky zpět, pokud by se cokoliv přihodilo. Jinak byste také mohli velmi rychle splakat nad neuskutečněnou dovolenou i vyhozenými penězi.

 

 Speciál vychází 27. června jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.