„Ježíšek má covid a v jeslích leží sám, tak můžeš klidně zlobit, letos nepřiletí k vám,“ zpíval už loni před Vánoci pohotový písničkář Pokáč. Jeho hravý text by se mohl stát i hymnou letošních Vánoc. Ostatně dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch si už během adventu se svým týmem lámal hlavu, jak během svátků zabránit dalšímu šíření viru. Varoval přitom před situací z ledna letošního roku, když odstartovala další velká vlna pandemie.

Na jeho rady ani nařízení však drtivá většina lidí nebyla vůbec zvědavá. Před blížícími Vánocemi byli buď připraveni se chránit, jak je to uplynulé vlny naučily, nebo naopak svátky prožít stejně jako v době předcovidové.

Pokud lidé v minulosti proti opatřením vlády reptali, ale víceméně je dodržovali, pak je stále více patrné, že na ně začínají být přímo alergičtí. Svůj život chtějí prožít, a ne pouze živořit ve strachu před nákazou či před dalším zavíráním divadel, kin, sportovišť či restaurací.

Plány na další opatření nás vrací do doby, kdy jsme se před více jak rokem chystali na jiné křesťanské svátky. „Velikonoce rozhodnou!“ znělo z vlády. Mnozí z nás už tehdy vše přijímali se skřípáním zubů. Ovšem za dané situace se to dalo chápat i vzhledem k tomu, že covid-19 byl velkou neznámou, o jeho konkrétních dopadech na společnost se přeli i uznávaní lékaři a názory na něj se často měnily ze dne na den. Ostatně sám Adam Vojtěch se nedlouho předtím v novinách nechal slyšet, že „u nás nemáme podmínky k tomu, aby se tady virus udržel jako v Číně. Mnohem větší strašák je pro nás ‚obyčejná‘ chřipka, o které se však filmy netočí a lidé mají tendenci ji podceňovat“.

Za tu dobu s covidem se toho hodně změnilo. Každý z nás si na něj už udělal „svůj“ názor. Přestože mnohé z nich lze považovat za naprosto zcestné, nikdo v současné době nemůže lidem zakázat, aby se neřídili právě podle nich. Dá se tak předpokládat, že lidé se doporučeními vlády budou řídit stejně jako v případě, když přesně přede dvěma roky ministryně financí Alena Schillerová propagovala na sociálních sítích české státní dluhopisy.

Ani tehdy si lidé Vánoce zkazit nenechali… 

 

Speciální příloha PROSTĚJOVSKÉHO VÁNOCE je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který je v prodeji od pondělí 20. prosince