Těžko na cvičišti, lehko na bojišti? Kdepak. Trenéři u hokejové drobotiny hlavně razí heslo trénink hrou. Mezi ni patří i třeťáci, kteří už vesměs mají nějakou předešlou zkušenost s hokejem. Stále se však jedná o děti, u nichž ještě více než u dospělých platí, že je musí sport hlavně bavit. A tím se také řídí trenéři hráčů SK Prostějov 1913.

„Hlavně je důležité děti pro sport zaujmout, aby měly hokej rády. A udržet je u toho. Může se to zdát jako všeobecná fráze, ale je to prostě tak,“ říká asistent trenéra u malých třeťáků Jan Krištofík. Ten vede děti spolu s Adamem Windem. Jakým způsobem? A s jakými tréninkovými pomůckami? „U nejmenších používáme hodně overbally. Dále také kroužky a barevné puky,“ uvádí Jan Krištofík.

Je ale namístě třeba i výroba pomůcek podomácku, třeba na námět z internetu, třeba serveru YouTube? „Hlavní trenér má práci s dětmi natolik propracovanou, že jede podle toho, co má za zkušenosti a co získává za zkušeností druhých,“ poznamenal asistent trenéra „třeťáků“ SK Prostějov 1913.

A jak tedy vypadá působení u malých dětí? Důležitá je třeba trpělivost, schopnost vysvětlit, ukázat. „Když dělají chyby, pořád se to opakuje. Aby dítko zjistilo, že tu chybu dělá. A opravovat ho, aby přišlo na to, jak by to mělo vypadat správně,“ říká Krištofík. Hokejisté se pak obvykle dělí na brankáře, obránce, útočníky. Ne tak v nižších kategoriích. „Posty neřešíme vůbec. Kdo je na puku, hraje. V této kategorii není potřeba rozlišovat, kdo hraje vepředu a kdo vzadu. Je spíše potřeba, aby hráli všichni. A protože se jedná o minihokej, je nutné, aby se zkrátka snažil každý hrát co nejvíc,“ vysvětluje lodivod.

Jaký tedy byl podzim pro třeťáky? Hlavně plný hokeje. Naštěstí. „Oproti loňskému podzimu? To je nebe a dudy,“ ohlíží se za rokem 2020, kdy všichni amatérští sportovci museli načas v polovině října svou činnost přerušit. Letošek je mnohem lepší. „Konkrétně naše kategorie funguje v podstatě nepřetržitě. Trénujeme čtyřikrát týdně na suchu, na ledě. Jsou tam vložené víkendy, zápasy. Za nás tedy dobré, spokojenost,“ hodnotí Jan Krištofík. Jenže nucené koronavirové stopky a spolu s tím dálková výuka znamenaly i méně pohybu. Jak se s tím trenéři dokázali vypořádat, podařilo se dohnat, co absencí tréninků nutně museli postrádat? „Určitě, malé děti jsou lehce tvárné. Dělají se s nimi hry, pohybovky, takže žádný problém,“ usmívá se kouč.

INFO BOX:

kádr 3. třídy sk prostějov 1913

Brankáři: Matyáš Sedlář (2013)

Hráči v poli: Vojtěch Alexa (2013), Leon Sebastian Buchbauer (2013), Marek Dostálek (2013), Kristian Fiala (2013), Matyáš Hrabal (2013), Dominik Hron (2013), Alex Jirák (2013), Oldřich Kaplánek (2013), Lukáš Klíma (2013), Šimon Kopečný (2013), Nikolas Krajíček (2013), Šimon Kudláček (2013), David Milar (2013), Davyd Mozhaiev (2013), Robert Planička (2013), Šimon Sova (2013), Matyáš Valenta (2013), Nikolas Vasiljev (2013), Jůlie Vinklárková (2013), Michal Zavřel (2013)

Hlavní trenér: Adam Wind. Asistenti: Jan Krištofík

 

Speciální příloha MLÁDEŽNICKÝ HOKEJ SK1913 byla součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, dnes je v prodeji přímo v redakci