Jako na houpačce. Zatímco během prvního pololetí uplynulého roku vrcholily druhá a rovnou i třetí vlna nákazy covid-19, dlouhý lockdown, a dokonce zákaz nočního vycházení, během letních měsíců jsme se dočkali velkého vládního rozvolnění všech protiepidemických opatření.

Ano, v létě jsme si mohli vlastně dělat, co chtěli, a nemnozí z nás věřili, že se už podařilo koronavirus konečně porazit. Ale kdepak! Už na konci září bylo patrné, že se nevyhneme další vlně covid-19, která dokonce opět zabíjela. Slovo koronavirus se tedy i v roce 2021 skloňovalo ve všech pádech.

Mrtvoly se hromadí, rekordy v počtech pacientů

Patrně nejhůře bylo hned během prvního měsíce uplynulého roku. Rapidně přibývalo Prostějovanů zemřelých v přímé souvislosti s covid-19 a pohřební služby si stěžovaly na nedostatečné kapacity krematorií. Počet hospitalizovaných pacientů v prostějovské nemocnici atakoval už hranici stovky případů, a navíc lékaři si stěžovali na nedostatečné zásoby vakcín. Během ledna měli nejvýraznější potíže také v sociálních zařízeních v Prostějově. Například v Centru sociálních služeb byla kromě desítek nakažených uživatelů i většina personálu v domácí karanténě s nákazou covid-19. Růst počtu nově nakažených se v celém Olomouckém kraji podařilo zastavit až během posledního lednového týdne.

To se nepovedlo... Nástřiky ve školách zastaveny!

Během února byl i v Prostějově konečně zaznamenán výraznější úbytek počtu nových případů nákazy covid-19. I přesto se však radní rozhodli neponechat nic náhodě a zajistili ochranné nástřiky lavic a dalšího mobiliáře v základních i mateřských školách. Těsně po zahájení nástřiků se však proti tomuto záměru zvedla bouře nevole z řad rodičů i některých opozičních politiků. Nanonástřiky podle nich obsahují karcinogenní látky. Primátor František Jura okamžitě provádění ochranných nástřiků zastavil a dodnes nebyly obnoveny. Dosud panují spory, zda nástřiky jsou škodlivé, či nikoliv.

Covid ustupuje, vláda vyhlásila tvrdý lockdown!

Přestože se už během února objevily první náznaky snižování počtu nakažených, k 1. březnu vyhlásila vláda tvrdý lockdown! Kromě uzavření škol, divadel, kin, restaurací, většiny obchodů a všech služeb i Prostějovany nejvíce popudil zákaz nočního vycházení z domů či zákaz výjezdů do jiných okresů. Roušky a respirátory se musely nosit všude. Lockdown byl nejprve vyhlášen do 21. března, nakonec ale skončil společně s nouzovým stavem až 12. dubna.

První očkovací centrum v Prostějově

Na jaře i v Prostějově výrazně stoupl počet zájemců o očkování proti covid-19. Nemocnice už nestíhala pokrýt poptávku, tak se vedení špitálu velice rychle dohodlo s představiteli magistrátu. Radní souhlasili se zřízením prvního velkokapacitního očkovacího centra v Olomouckém kraji, a to ve Společenském domě v Prostějově. Centrum bylo v provozu přes pět měsíců a lékaři podali přes 71 tisíc vakcín.

V dubnu setrvalý stav

V průběhu dubna téměř koronavirus „zamrzl“. Prostějovská nemocnice po tři týdny hlásila setrvalý stav v celkovém počtu hospitalizovaných pacientů a rovněž počet nově pozitivně testovaných osob stagnoval na podobných počtech týden co týden. Po návratu dětí prvního stupně do školních lavic z distanční výuky byly i v prostějovských školách nařízeny povinné antigenní testy. Pozitivita se zaznamenala jen u jedinců jak z řad dětí, tak i pedagogických sborů.

Zpátky do škol, kin i divadel

Květnový příznivý vývoj ve snižujícím se počtu případů nákazy se odrazil také na postoji české vlády. Od 24. května se znovu otevřela kina i divadla, do škol se vrátily už děti všech ročníků a zvýšil se počet možných návštěvníků při sportovních, kulturních a společenských akcích. Podmínkou pro návštěvu kulturních zařízení ale bylo kompletní očkování, platný PCR test nebo prokázání prodělání nákazy covid-19 v posledních 180 dnech. „Do sálu navíc nesmíme pustit nikoho bez nasazené ochrany dýchacích cest,“ podotkla ředitelka kina Metro v Prostějově Barbora Kucsa Prágerová. Třetí vlna koronaviru slábla, nicméně ředitelé prostějovských sociálních zařízení a domovů pro seniory si postěžovali, že jejich personál je totálně vyčerpaný. Nebylo divu.

V létě nebylo o covidu ani slyšet

Během letních měsíců ostražitost před koronavirem zcela opadla. Denní přírůstky nově pozitivně testovaných osob se pohybovaly v řádu jednotek. Vláda už od začátku prázdnin uvolnila definitivně skoro všechna přísná protiepidemická opatření, byla otevřena dokonce i koupaliště, na sportoviště se mohlo v neomezeném počtu. Návštěvnost prostějovských koupališť ale byla tristní, protože nebyli vpuštěni návštěvníci bez prokázání bezinfekčnosti nebo s platným testem. I tak se ale během léta zdálo, že covid-19 byl poražen. Jaký to byl omyl!

Zářijové varování, v říjnu už se v Prostějově umíralo

Na konci září se po delším čase hygienici vytasili hodně nepříjemnými zprávami. Počet nově nakažených opět stoupal. V září zatím v rámci Olomouckého kraje po stovkách, jedinci přibývali v nemocnicích s vážným stavem. Zatím to každý bral jako menší varování, nicméně vláda zatím s většími opatřeními nepřicházela. V říjnu už ale koronavirus zase nabral plnou sílu. Ke konci tohoto měsíce už bylo v Prostějově přes 800 aktuálně nakažených osob a vedení prostějovské nemocnice přiznalo, že eviduje již šest mrtvých pacientů v přímé souvislosti s covid-19.

Školní třídy v karanténě, kraj nejohroženější v republice

V listopadu už bylo definitivně jasné, že jsme covid-19 neporazili, naopak. Nákaza totiž opět nabrala na plné síle. Ohromoval velký počet pozitivně testovaných dětí na prostějovských školách, zavíraly se desítky školních tříd, do karantény mířili také učitelé. Olomoucký kraj se naráz dostal na první příčku nejohroženějších krajů a suverénně vedl statistikám v počtu nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Končící vláda premiéra Andreje Babiše sice vyhlásila některá protiepidemická opatření, ovšem k tvrdým zákazům a zavíráním služeb, obchodů či škol se neodhodlala. V prostějovském regionu padl rekord, kdy na konci listopadu evidovali hygienici přes čtyři tisíce aktuálně nakažených osob. Během prosince se vývoj nákazy ustálil, takže vláda nechala lidem „volné“ vánoční svátky i Silvestra. Zda to bylo správné rozhodnutí, ukáží až lednová čísla.

 

Speciální příloha ROČENKA 2021 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 10. ledna