LEDEN

Ani kulturní scéna nebyla vzhledem ke koronaviru a vládním zákazům nijak bohatá. I přesto se ale pár událostí a počinů našlo. Vláda například využila básně Jiřího Wolkera k tomu, aby propagovala očkování. Těžko říct, jak by se na použití slok z Jitřní písně díval sám básník. V nepřítomnosti veřejnosti byla otevřena výstava betlémů v konickém zámku doplněná dílem fotografa Kaly. Jelikož kulturní akce prakticky nebyly, Večerník spíše upozorňoval na zajímavé činy Prostějovanů na poli kultury a umění. A to současné i minulé. Do druhé kategorie patří například dílo Jano Köhlera, který pomohl sgrafity a malbami vyzdobit mnoho budov v Prostějově včetně prostějovského zámku. Redakce připomněla 80 let od jeho úmrtí. Věnovali jsme se rovněž tvorbě Jana Lázny, který ztvárnil modelem židovský Špalíček. A chystal se tou dobou na synagogu. Organizace Muzeum a galerie Prostějov nachystala také výstavu o Janu Amosi Komenském, zároveň informovala o tom, že zavádí průvodcovskou službu. Padla jí ale za oběť část osazenstva pokladny. V neposlední řadě došlo k úmrtí výtvarnice Kamily Opletalové, jejíž obrazy se loni dostaly i do Senátu ČR.

 

ÚNOR

I druhý měsíc dostávala kultura na frak. Nicméně řada organizátorů se dokázala době přizpůsobit a tak vznikaly on-line projekty. Velký ohlas kupříkladu vzbudila výstava betlémů v Konici, kde navíc připravili Cestu za betlémy. Lidé reagovali, v soutěži se jich ozvalo skoro tři sta. Do on-line prostředí se přesunuli i v ZUŠ Prostějov, a to nejen s výukou, ale také s výstavou. A do třetice probíhala s využitím počítačových technologií rovněž výstava obrazů Viktora Hohause v prostějovském zámku. Přesto ale přišla i jedna dobrá rozvolňovací zpráva, od 17. února totiž znovu otevřela řada knihoven. O pěknou zprávu se podělila mateřinka ze Smetanovy ulice, tamní učitelka Božena Kreplová úspěšně vydala zpěvník pro děti. V prostějovském muzeu skončila 8. února na postu ředitelky Soňa Provazová. Přestože se pak zdálo být léto ještě daleko – koneckonců v únoru byl Prostějov i zasněžený – Prostějovské léto už bylo naplánované. A lidé tak už dlouho dopředu věděli, že co do kultury mohou se těšit na řadu zajímavých akcí. Premiéru si odbyl dokument s názvem Helios o prostějovském Miloslavu Druckmüllerovi na ČT2. A svým způsobem byl premiérou i první akt chystaný na výstavu Jana Saudka zaslaný do redakce Večerníku.

 

BŘEZEN

Prostějov se rozhodl jít v březnu do akce. A tak třeba 12. března představil svou první událost Prostějovský den plný on-line kultury. On-line byla nově uveřejněna virtuální prohlídka židovského Špalíčku. Do virtuálního světa se přesunulo i divadlo Pronitka. Některé akce se přesto nevyhnuly zrušení či odložení. Příkladem budiž třeba divadelní přehlídka Aplaus z minulého roku. Přesuňme se k výtvarnému umění. První jarní měsíc přinesl do Zlaté brány výstavu, v tomto případě grafiky. A brzy nato tam rovněž představili obrazy Lukáše Musila, který se prezentoval „Bestiářem“. Obrazem radnice v Prostějově, ovšem v poněkud nezvyklém provedení, se představil Milan Benda. A u obrazů ještě zůstaneme. Jedním uměleckým kouskem byly obohaceny i prostory klubu 1.SK Prostějov, kam fotbalově laděný obraz dodal galerista Jindřich Skácel spolu s autorem díla Milanem Kubešem. V březnu se do obrazů rovněž rozhodla investovat radnice. Její vedení nakoupilo dva kousky, po jednom od Viktora Hohause a Jana Auera. Nelenila však ani základní umělecká škola v Prostějově. Představila například nový on-line měsíčník. Celý měsíc pak Večerník věnoval představování autorů fotografií-aktů, kteří se už tou dobou chystali na vystavování s Janem Saudkem.

 

DUBEN

Kultura se přeci jen vzpamatovávala pomalu. I když zdaleka ne tolik, jak by se na tento měsíc slušelo. Do Zlaté brány jste mohli vyrazit za výstavou sochařky Sabiny Knetlové a malíře Ivo Sumce, do galerie Špalíček se zase vrátily synagogy a představení jejich osudů. A nespalo ani divadlo Pronitka, které na svém webu uveřejnilo v dubnu další pohádku. Pod širým nebem pak v Němčicích nad Hanou obnovili galerii mapující život ve městě. Z jihu Prostějovska, konkrétně z Víceměřic, přišla zpráva o rozšiřování obecního muzea. Méně veselá byla naopak ta, která dorazila z Plumlova, tam totiž znovu došlo ke zrušení známého a oblíbeného festivalu Keltská noc. Ale zpátky do Prostějova. Ten od počátku dubna hledal místní kapelu na program Prostějovského léta. Od začátku měsíce také Večerník představoval fotografy, kteří v červnu vystavovali s Janem Saudkem. Největší změny v době koronavirové stopky se udály kino Metro 70, které procházelo v době nuceného uzavření rozsáhlou rekonstrukcí. Ke kulturnímu dění svými penězi přispívá i magistrát. Jeho vedení v dubnu podpořilo několik projektů včetně Kolony vítězství nebo knížky Prostějovské hostince v historických fotografiích.

 

KVĚTEN

Květen začal pro kulturu dobře. A to třetí den měsíce otevřením muzeí. Pozadu nezůstalo ani prostějovské, které představilo hned několik výstav. Probouzet se ale začali i jinde. 12. května on-line sehrálo Divadlo Point svou oblíbenou inscenaci Miluju svůj mobil. Aby koncem května Point uskutečnil takzvané Zhasínání světel, tedy konec sezóny. 31. května pak otevřelo konečně i kino Metro 70. Zprvu ještě v trochu provizorním stavu, například kvůli nedodělaným toaletám. I tak to ale byl posun. Na sezónu se ale začali chystat taky v Mostkovicích. Příprava programu přinesla řadu českých komedií, ale také něco nefilmových akcí. Dostat se mělo i na Fotbalového Skřítka, amatérský film party Prostějovanů. Z Němčicka pak přišla radostná zpráva. Tamní umělci ze Základní umělecké školy v čele s ředitelem Ladislavem Gazdagem nazpívali a nahráli hymnu Němčicka. Novinky hlásil i prostějovský magistrát. Zakoupil totiž do svých sbírek dvě díla, a sice obraz od Jana Třísky a další namalovaný Hilarem Václavkem. Ne všechny zprávy však přeci jen byly dobré. Jedna nepříjemná přišla i z Kralic na Hané, folklórní soubor Klas totiž rozhodl, že neuspořádá Klebete.

 

ČERVEN

Kulturní scéna se takřka uklidnila. A tak, i když o měsíc později, se přece jen uskutečnil Hanácký divadelní máj v Němčicích nad Hanou. Nebo třeba koncert zpěváka Voxela v autokempu Žralok. V městském divadle zase představil netradičně pojaté filmové hity hobojista Vilém Veverka. A byl to taky Burger rock fest, novinka v kulturním dění. Na přehradě tak bylo živo. Rovněž šestý měsíc znamená to, že je všude plno květů a zeleně. Umění tomu přizpůsobila Nikola Emma Ryšavá, která tak vystavila svá rozkvetlá díla v botanické zahradě. Na divadelně-spolkové scéně došlo na jednu novinku. V Konici vzniklo divadlo Šňůra sdružující místní nadšence do hraní. Velkou akcí pak byl Čechomor v letním kině v Mostkovicích. Nebylo to přitom poprvé a určitě ani naposledy, co se z kina stalo místo pro koncert. Koncert, ale jiný, koncert písmenek pak zažívají čtenáři i díky nové knihobudce u školy v ulici E. Valenty. Krátce před prázdninami si navíc Prostějované mohli užít i dvě výstavy. Fotografy přitáhl Memoriál Luďka Mařáka. Širší veřejnost oslovil se svou výstavou známý fotograf Jan Saudek, jenž vystavoval spolu s mnoha místními fotografy.

 

ČERVENEC

Tak kulturně Prostějovsko konečně žilo. Lidé se mohli těšit na hudbu, výstavy či „chill out“, odpočinek s kinem Metro 70. Hudbu zastupoval hlavně tradiční Rock Memory Of, dále Žváčkův festival v Konici, tedy akce, které vítají každoročně zcela rozdílné publikum. Do Špalíčku pak vyrazila známá kapela Mirai a v netradičním prostředí uspořádala skvělou podívanou. Zatímco tento koncert byl spíše v komorním prostředí, totéž se nedá říct o vystoupení skupiny Jelen v Čechách pod Kosířem. Diváky nalákal také rockový víkend v Plumlově na zámku nebo vystoupení kapely Mňága a Žďorp, stejně jako rappera Stein27 – ten potěšil hlavně mladší a zároveň zahájil Prostějovské kulturní léto. Lidé si na prostějovském zámku mohli užít Profest rock. Ten potěšil mnohé, protože dal prostor místním kapelám. Tím ale stále ještě hudební akce na Prostějovsku neskončily. Do Plumlova totiž vyrazila klavíristka Barbora Dostalíková a v Kralicích si mohli všichni užít cimbálu. Večerník pak rovněž přišel se zprávou, že Gabriela V.G. vydala nový klip a chystá druhé CD. Přejděme ale k dalším druhům umění. Kreslířské představil Jan Tatarka, známý to fajnšmekr z Prostějovska. Na dálku uspěl totiž na Mezinárodním festivalu kresleného humoru ve Františkových Lázních. Na Prostějovsku rovněž vystavoval obrazy Petr Lichtenberg. Aktivní bylo ale také kino Metro 70. To uspořádalo odpočinkový Chill out večer. Nebo třeba hororový kvíz, kde se i filmoví znalci zapotili. Stejně jako ti, kteří neměli pro strach uděláno. Umění slavily třeba i divadlo Pronitka, jež uspořádalo turné, a prostějovská hvězdárna, která završila šedesátiny. Velké věci se v předešlých měsících děly v Muzeu a galerii v Prostějově, vrcholem byl nástup Veroniky Hrbáčkové z Vlastivědného muzea v Olomouci.

 

SRPEN

Druhá polovina letních prázdnin patřila na Prostějovsku hlavně hudbě. V rámci Prostějovského léta se konal koncert kapely The Backwards, kteří napodobují Beatles, velkou show si užil písničkář Pokáč. Na náměstí zámku se konal nový prostějovský festival Pro Fest Country s velkým zastoupením místních kapel. A do Prostějova zavítala také Laura a její tygři či Fantomové opery. Nechyběl ani zpěvák Michal Hrůza. Všechny akce pak přitáhly velkou pozornost a nadšené posluchače. Prostějovské pivní slavnosti zase přivítaly kapelu Škwor. Přesto i nadšenci do hudby přišli v jednom případě zkrátka. Pro nemoc totiž nepřijela Hana Zagorová, která měla v rámci Prostějovského léta vystupovat. Na své si ale v osmém měsíci přišli i fanoušci divadla. A to zejména díky Moravskému divadlu Olomouc. To přivezlo do Prostějova představení Noc na Karlštejně, v Brodku u Prostějova lákali na inscenaci Sluha dvou pánů. Ještě jedno divadelní představení se uskutečnilo na ne zcela tradičním místě. A sice v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem. U příležitosti One Woman Show zde vystoupila Simona Stašová. Divadelní sezónu pak zahájilo koncem srpna Městské divadlo v Prostějově. Na úvod hostilo hru Vodník Česílko z divadla Scéna Zlín. Prostějované v srpnu mohli zavítat i na výstavy. Třeba na Jana Saudka. Ta zaznamenala obrovský úspěch, na dílo slavného fotografa se přišly do Špalíčku podívat tisíce lidí. Další výstavu měli k dispozici ve Zlaté bráně. Od konce měsíce zde organizátoři představovali desítky českých Rakušanů, včetně několika spjatých s Prostějovem. Konec srpna je zároveň každoročně možností připomenout si sovětskou okupaci z roku 1968. Kino Metro u té příležitosti promítalo dokument Rekonstrukce okupace.

 

ZÁŘÍ

Devátý měsíc roku patřil zejména hudbě. Na Prostějovsku proběhla řada koncertů i festivalů. Jeden z nich měl dokonce premiéru, popovou hudbu a folklór spojil festival Kempfest pořádaný v plumlovském Žraloku. Novinkou naopak pro posluchače není skupina Marasd, ta slavila v Konici už 30 let. Stálicí nejen na české hudební scéně je pak kapela No Name, která uspořádala koncert v Čechách pod Kosířem. Tamtéž se konal také koncert sopranistky Lucie Laubové spolu s klavíristkou Vendulou Urbanovou. To ale nebylo vše. V Konici se totiž konal i koncert oblíbené skupiny Rybičky 48. Prostějov nezůstal pozadu. Proběhly zde Dny prostějovské hudby, už 28 v pořadí. Nebo třeba vystoupení místního sboru Nota Bene. Vrcholem zářijového hudebního dění – respektive jedním z vrcholů – byl koncert Heleny Vondráčkové v Národním domě. Bohužel se jeden koncert nakonec neuskutečnil, a sice koncert Jakuba Smolíka v Určicích. Přesuňme se ale k výstavám. Ta fotografa Jana Saudka 5. září skončila. Jiný velice známý fotograf naopak své dílo začal představovat – do města opět zavítal Jindřich Štreit. Výstavy zahrnoval i nový festival současného umění. A hned několik jich mělo na programu Muzeum a galerie v Prostějově. Organizace přichystala například expozice Peníze a moc, Karbon nebo dílo Veroniky Šrek Bromové. V Prostějově se však v září uskutečnil také nejznámější místní festival Wolkrův Prostějov, který lákal na zajímavý program, nejen povedené zahájení. Festival by určitě ocenil také Petr Bezruč, básník, který prožil na Hané stáří. A právě Petru Bezručovi byla věnována zářijová akce v Kostelci na Hané. O pár kilometrů dál pak proběhlo vtipné až bláznivé zahájení divadelní sezóny v Pointu. Kdo přišel, pořádně se nasmál.

 

ŘÍJEN

Kulturní dění v říjnu už tak bohaté nebylo. Přesto přineslo hned několik zajímavých akcí. Tou nejvýraznější byla divadelní přehlídka Aplaus, která se vrátila po dvouleté pauze. V rámci ní dorazili do Prostějova třeba Pavel Liška, Jiří Langmajer a taky Miroslav Donutil ve Sluhovi dvou pánů. Úspěch sklidilo i představení Mrzák Inishmaanský. A do „Národa“ se přesunula i Moravská filharmonie Olomouc. V Národním domě se rovněž konal koncert Nota Bene. Ten měl charitativní rozměr, výtěžek byl věnován nadaci Dítě v srdci. I další velký kulturní stánek v Prostějově Společenský dům byl ale místem větší událostí. Vystoupil zde třeba Dalibor Janda, předvedlo se ale i Duo Jamaha nebo také 4Tenoři. Do kulturního dění ale promluvily i Němčice nad Hanou. Jednak divadelními pátky, druhak úspěchem zdejšího dechového orchestru ZUŠ, ten uspěl v mezinárodní soutěži velkých dechových orchestrů. Říjen ale přinesl i překvapení v podobě konce Kamily Husaříkové, dlouhodobé pracovnice Muzea a galerie v Prostějově.

 

LISTOPAD

Listopad měl přát zejména divadlu. A to ve městě i na vesnicích. V Kralicích na Hané se ukázala hra Program na záchranu mužů. K atraktivitě nepochybně přispělo, že se odehrávala v prostředí sexuologie. Moje divadlo pak uspořádalo představení Klíč pro dva – derniéru. Bohužel řada jiných her se vůbec neodehrála. Důvodem? Opět koronavirus a nemocnost. A tak neproběhla Noc divadel, ani hra Horská dráha. Před koncem měsíce už Městské divadlo v Prostějově ve velkém rušilo program. Lidé si ale v Národním domě mohli zajít alespoň na výstavu. Ta přibližovala dílo architektů z doby první republiky a Rakouska-Uherska, zejména Jana Kotěry. Ještě více se toho ale v Prostějově uskutečnilo po stránce hudební. Příznivce rocku a tvrdší muziky potěšila ve Společenském domě skupina Dymytry. A nemálo fanoušků se sešlo i na koncertu Alkeholu a Tří sester. Trochu jiné publikum pak měly Proměny – ovšem tentokrát přes internet. Naopak „prezenčně“ koncertoval v Pavlovicích u Kojetína David Uličních ve zdejším kostele. A ještě jednou kostel, ten mořický si ke svatému Martinovi mohl užít vystoupení The Addams Sisters. Ani výtvarné umění však neopomíjejme. To zastupovala třeba Helena Pirohová. Malířka pocházející z regionu vystavovala v Konici. Hned dva tvůrci se v listopadu představili v Duze. Zatímco výstava Vladimíra Hally končila, Milan Kubeš své dílo naopak představovat začal. O kousek dál v zámecké galerii bylo k vidění dílo Karla Tomana. Projekt Po stopách mistrů, kde hrály svou tvorbou prim děti, pak přinesla do Zlaté brány Iveta Stodůlková. Zajímavou návštěvu pak zažila prostějovská knihovna, kam dorazil spisovatel a komik Pavel Tomeš.

 

PROSINEC

Osud odkládaných akcí postihl například koncert houslisty Jaroslava Svěceného, který se měl uskutečnit v Mořicích. Nicméně například výstavy se vesměs konaly. A tak v Duze byly k vidění fotografie Boba Pacholíka z návštěvy Václava Havla v Prostějově z roku 1990. Ve Zlaté bráně pak byl „duch Vánoc“, konkrétně přiblížený výstavou Ghost in our closet. V zámku zase představil Starožitníkův krám Miroslav Macík. A vystavovalo se i na vesnicích. Zatímco v Dobromilicích to byly betlémy, v Otaslavicích zase fotografie Pavla Doláka s vánoční atmosférou po světě. Jedna výstava se ale přeci jen neuskutečnila. Lidé nemohli najít své dětské já na výstavě lega, kterou plánoval Tomáš Lázna. K navštívení byly však také další akce. Třeba v kině Metro 70. Zde se uskutečnila kromě klasických filmových představení i dvojice festivalů Tady Vary a Malé oči. Přičemž větší zájem diváků přitáhl festival pro děti. O pár metrů východněji se v Městském divadle odehrála derniéra komedie Klíč pro dva. A také představení Létajícího rabína. Obě akce sklidily nemalý úspěch. Podobně jako u dětí Michal Nesvadba, který oslnil Duhu. Večerník samozřejmě nešetřil ani rozhovory. Jeden neminul třeba Lenku Dohnalovou ze sboru Proměny.

 

Speciální příloha ROČENKA 2021 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 10. ledna