Překážky, výzvy, nepohoda. Přesně to čeká závodníky v odvětví OCR. O co se jedná? O Obstacle Course Races, ve volném překladu překážkové běžecké závody. Patří k nim například i Spartan Race, což je stále oblíbenější sáhnutí si na dno u dospělých. Nicméně ve Vrchoslavicích mají oddíl OCR sportu pro děti.

 

„Náš starší syn rád sportuje a zkouší různé výzvy, rád přeskakuje přes různé přírodní překážky, leze po stromech, běhá, jezdí na kole. Proto jsme asi před třemi a půl lety vyzkoušeli první překážkový závod, a to Spartan Race v Dolní Moravě. Tento druh sportu nás všechny nadchl, a tak jsme začali vyhledávat různé překážkové závody v Česku. I my jako rodiče jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži závod Gladiator Race v Ostravě,“ vzpomíná za oddíl Daniel Svačina.

Od toho už nechybělo málo k založení družstva pod zdejším Sokolem. „Syn závodí doteď a stále ho to baví. Proto jsme se rozhodli, že tento druh sportu přiblížíme i dětem v naší obci a nejen jim. Minulý rok jsme ve Vrchoslavicích uspořádali dva závody všestrannosti v areálu Zamlýní, který je ideální k těmto aktivitám. Zájem byl překvapivý, v prázdninovém termínu se účastnilo přes 60 dětí a všechny odcházely domů s úsměvem a nadšením,“ vzpomíná na loňský rok. Průlomový? Možná. Závodění v obci přitahuje už hodně lidí. „Pro velký zájem jsme se rozhodli, že založíme v našem Sokole tréninkové cvičení OCR pro děti. Chodí nám děti ve věku pět až jedenáct let, většinou je jich okolo deseti,“ konstatuje Daniel Svačina.

Jak v praxi takové cvičení vypadá? Děti, které se pořád pohybují a ve velkém objevují svět, si přijdou na své. „Vždy pro ně připravíme překážky, kde musí přelézat, podlézat, přeskočit, táhnout, přenést, ručkovat. A právě ručkovaní a šplh na laně jsou asi nejsložitější pro děti, ale proto se je snažíme na tyto překážky připravovat, aby se je naučily zvládat,“ ohlíží se Daniel Svačina. Zatímco děti napínají svaly při překonávání překážek, jejich vedoucí zase mozek při vymýšlení. „Spousty překážek jsme si vyrobili sami a máme dost nápadů na další. Na jaře určitě opět využijeme venkovní areál Zamlýní, kde je přeci jen o dost více prostoru k postavení překážek a kde děti můžou více běhat,“ říká vedoucí OCR sportu ve Vrchoslavicích. A jaké má plány pro rok 2022? „Určitě se letos zúčastníme i dětského MČR v OCR v Lanškrouně, kde si můžou závod vyzkoušet na vlastní kůži, hlavně si jej užít. Máme také už poznačeno mnoho dalších závodů a určitě uspořádáme opět závod všestrannosti i u nás ve Vrchoslavicích. A možná nejen jeden,“ usmívá se Daniel Svačina.