Posledním a zřejmě nejatraktivnějším střípkem celé čtveřice komentovaných prohlídek v rámci Mezinárodního dne průvodců byla čtvrteční návštěva prostějovské radnice. Stavební dominantu Prostějova přišly navštívit přes dvě desítky zájemců, které od přízemí až po vrchní salonky provedli zástupci Střední odborné školy obchodu a podnikání. Velice zajímavé až pikantní informace z historie radnice návštěvníkům okomentovali ředitel školy Marek Moudrý a studentka čtvrtého ročníku Jana Kovářová. Ta se průvodcovství v Prostějově věnuje již od úvodu svého studia na SOŠPO.

 

Komentované prohlídky se mohlo zúčastnit maximálně dvacet zájemců. „Zájem byl velký a místa byla velmi rychle objednána,“ prozradil Marek Moudrý, ředitel Střední odborné školy podnikání a obchodu a ve čtvrtek jeden z průvodců. Šťastní návštěvníci byli zprvu seznámeni s historií radnice. Dozvěděli se informace o stavbě a umělcích, kteří se na ní podíleli. Průvodcovský výklad byl doplněn o zajímavosti, jež se váží k jednotlivým prostorám, velká pozornost byla věnována obřadní síni a návštěvníci byli seznámeni i s vybranými starosty.

„Radnice je úžasná stavba, dýchá z ní noblesa a hrdost. A když člověk vnímá historii výstavby radnice, prochází jejími interiéry, tak si uvědomuje, že prochází také naší historií. Nejen naší lokální prostějovskou, ale také moravskou a historií našeho státu. Můžeme být jen rádi, že radní tehdy nakonec vybrali z dvaadvaceti projektů druhý v pořadí, za kterým stál architekt Karel Hugo Kepka. A je také symbolické, že Kepka může osobně sledovat dění na radnici z portrétu umístěného v malé zasedací místnosti městské rady. Vždyť i on uváděl naši radnici jako jedno ze svých nejlepších děl,“ podotkl ve vyprávění Marek Moudrý, ředitel Střední odborné školy podnikání a obchodu a ve čtvrtek jeden z průvodců komentované prohlídky.

Ta vedla prostorami, které jsou součástí průvodcovského okruhu o letních prázdninách. Kromě vstupních prostor, hlavního schodiště si návštěvníci prohlédli velký zasedací sál zastupitelstva, malý zasedací sál městské rady a konferenční místnost, jež za protektorátu jako jediná prošla úpravami interiéru a ztratila tak původní Kepkův ráz.

„Jsem rád, že se Prostějov po covidové pauze opět připojil k oslavám dne průvodců a nabídl čtyři průvodcovské akce. A jednou z nich byla prohlídka radnice, na které se podílela naše škola,“ doplnil pro Večerník Marek Moudrý.