Po dvouleté odmlce související s pandemií covid 19 se masopust opět vrátil do Vranovic, a to v plné parádě. Krásné maškary, koblihy, vdolečky, chlebíčky, slivovice, hudba, hlavně pak veselé tváře a dobrá nálada. Tak by se dal shrnout druhý ročník vranovického masopustu.

„Letos jsme s radostí znovu oživili masopustní veselí a doufám, že v něm budeme pokračovat. Samozřejmě by se nic nekonalo, nebýt masopustního spolku hasičů, dobrovolníků, hlavně Ondřeje Burdy, který stojí v čele fašanku. Je sice po Popeleční středě, ale z organizačních důvodů to nešlo jinak,“ zmínila se Večerníku starostka obce Vranovice-Kelčice Irena Blažková.

Nikdo ze zapojených neotálel, všichni se na tento slavnostní den připravili. A tak v sobotu 6. března prošlo obcí přes dvacet masek. Místní obyvatelé je vítali z oken nebo dveří svých domů. V devět hodin ráno předala starostka obce čtyřiadvacetihodinové právo ke starostování a veselí. Maškary dostaly symbolický klíč a pokladnu, do které vybíraly peníze, a nerozpakovaly se zastavit ani projíždějící auta.

Příprava masopustu ale nebyla hladká. „S pandemií covid 19 to bylo divoké, snažili jsme se však dobře připravit a myslím si, že se akce vydaří. Doufáme, že otevře více lidí a že si masopust hlavně užijí. Ale nezvoníme, nechceme se vnucovat,“ prozradil iniciátor akce Ondřej Burda.

Nadšení obyvatel bylo zřejmé z jejich úsměvů. Každý si vychutnal alespoň koblihu nebo pálenku. U domů nechyběly tanečky s medvědem nebo Slaměným. Místní tak na chvíli zapomněli na světové problémy a mohli si zase užít pořádného veselí.

„Moc jsme se těšili, masopust máme rádi. Pocházíme z Valach, kde jsme byli na fašank zvyklí. Před třemi lety jsme se sem přestěhovali a veselí jsme si s potěšením užili i zde, spolu se známými. Já jsem nasmažila koblížky a napekla řezy, tak snad budou všem chutnat,“ prozradila Zdenka Borová.