V loňském roce se masopust v Prostějově neuskutečnil, kvůli covidové pandemii a celé sérii protiepidemických opatření. Musel být stejně jako řada dalších akcí zrušen. O to více se organizátoři těšili na sobotu 26. února, kdy v plné parádě mohli Prostějovanům předvést nefalšovanou masopustní veselici se vším všudy. A co si budeme vyprávět, „nadržení“ byli i Prostějované, protože podobným způsobem se pobavit nemohli už pořádně dlouhou dobu. Nebylo tedy divu, že už dlouho před začátkem masopustu byl „rynek“ před muzeem zaplněn stovkami návštěvníků.

Zatímco ještě před slavnostním zahájením prostějovského masopustu organizátoři činili poslední přípravy, lidé už stáli fronty před stánky, kterých tu bylo požehnaně. „Já si ponesu domů pořádný pecen chleba. Podívejte se, jak je kulatý a velký. Holt domácí pekárna,“ neskrývala blažený úsměv Marie Dokládalová, která u stánku s vonícím chlebem a domácími houskami trpělivě čekala, až na ni dojde řada.

Stánkaři pak nabízeli další zboží, které jen tak na běžném tržišti nenajdete. „Zlato a stříbro nejsou všechno, já jsem tady koupila spoustu šperků a ozdob vyřezávaných ze dřeva, prostě nádhera,“ pochlubila se Večerníku paní Dana, která na prostějovský masopust dorazila z Konice. Lidé kupovali také trdelníky, již předem připravené jitrnice, tlačenku, klobásy, ovar a další zabijačkové pochutiny. Pochopitelně nechyběly ani stánky s pivem, svařákem, bramborovými plackami, vařenou kukuřicí a podobnými laskominami. „Není nad to si pochutnat na domácí jitrnici a zapít ji čerstvě natočeným pivem,“ lebedil si Pavel Šlézar, který se jako každý rok těšil také na zabijačkovou polévku. „Ta se ale bude rozdávat až odpoledne, do té doby naplním žaludek něčím jiným,“ pousmál se.

Prostějované si také pochvalovali bohatý kulturní a společenský program. „Mám tady šestiletou vnučku, která ještě nikdy nic podobného neviděla. Trošku se bála masek a strašidel v průvodu, ale brzy se otrkala a nakonec se nechala vyfotit s cikánkou i kozlem,“ svěřila se Pavla Dostálová. Jedinou malou kaňkou, za kterou ovšem nikdo nemohl, byla sněhová chumelenice, která se na prostějovské náměstí snesla z nebe těsně po slavnostním zahájení masopustu. „Je to jak naschvál. Ještě před hodinou zářilo sluníčko a teď tohle. No nic, jedeme dál,“ utrousil před Večerníkem Marek Tichý, šéf agentury Gryff, která celý masopust připravila a organizovala.

Velký zájem byl tradičně o zabijačkovou polévku, která se na úplný závěr masopustu rozlévala za pouhou kačku. „Inflace nás nepostihla, prdelačku máme furt za kačku,“ smál se řezník Krkovička, který úderem půl čtvrté odpoledne se svými pomocníky slavnostně otevřel dvě velké várnice a začal polévku rozlévat příchozím. „Je fakt moc dobrá, já osobně bych přidal jen víc česneku,“ poznamenal muž, který si papírovým ubrouskem utíral mastná ústa.

Masopust v Prostějově se vydařil na jedničku, Večerník během sobotní veselice a ani po ní nezaznamenal jedinou negativní zkušenost. Tak zase za rok!

 

Ohlédnutí za masopustní veselicí najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večernku, které vychází v pondělí 7. března