Vánoce se pomalu blíží. A každý z nás řeší, jaké koupit dárky. Nákupní centra jsou bohužel otevřená jen omezeně. A kdo se chce vyhnout frontám, měl by pořizovat dárky již teď. Večerník vám přináší exkluzivně tipy na vánoční dárky.

 Děti

Děti jsou (nejen) na Vánoce poměrně náročné. Dárky jako ponožky či prádlo jim moc radosti neudělají.

Můžeme jim koupit například LEGO. Tím ničemu neuškodíme. Tento dárek rozvine jejich představivost a technickou zdatnost, což je vhodné především u chlapců. Daná firma nabízí nespočet různých stavebnic, děti si mohou budovat své město s LEGO City nebo rozvíjet svou manuální zručnost s LEGO Technic. Sám si pamatuji na kvanta stavebnic, které jsem jako malý dostával. Neskutečně jsem si vážil každého autíčka či domu… Pro rodiče to není právě levná záležitost, ale dětem udělá radost.

Parádním dárkem pro děti jsou knížky. Pro ty menší je samozřejmě nejlepší koupit knihu plnou obrázků. Hitem jsou především knihy o dinosaurech, autech, vesmíru nebo žralocích. Minimálně já jsem si jich vážil úplně nejvíce. Malí chlapci je ocení. Valnou většinu z nich stále zajímají tyto věci. Malé holčičky mají rády pohádky o princeznách a zvířátkách, ty větší s chutí utíkají před realitou právě do světa knih, většinou milují romantiku či napínavé příběhy. Snad by obě skupiny dětí potěšila nějaká verneovka moderně převyprávěná Ondřejem Neffem. Nové „verneffky“ patří k bestsellerům, jsou pro děti „stravitelné“ a pořád nabízejí dobrodružný příběh.

A proč neobdarovat děti sportovním vybavením či různými poukázkami? Například takový roční vstup do aquaparku udělá radost vždy. Nebo jízdní kolo. Ano, i dnešní počítačová generace čas od času kolo použije. Trávení volných chvil s kamarády venku je dnes k nezaplacení.

Počítače, mobily a tablety dle mého názoru nejsou moc vhodný dárek. Děti na tom pak tráví spousty času, ten ale mohou využít pohybem, učením nebo s kamarády.

Ženy

Je jasné, že zástupkyním něžného pohlaví udělá radost nejrůznější kosmetika. Než nějakou koupíme, je dobré vysledovat, jakou používají. Pro muže je ženské dbaní o krásu často španělská vesnice.

Svou drahou polovičku nebo maminku určitě potěšíte poukazem na večeři nebo nákup. Pro upřesnění, myslím si, že je dobré věnovat poukaz na nákup i nějaké její kamarádce, komu z mužů se chce trávit čas čekáním u převlékací kabinky?

Co je v dnešní době velmi osvědčené, je let balonem. Romantické chvíle ve vzduchu s výhledem na krajinu z větší perspektivy, připadat si jako pták, to je nezapomenutelný zážitek. Jistě není ani špatný nápad nějaký adrenalinový zážitek. Ať už jde o skok s padákem, či bungee jumping.

Nebudu ze žen dělat hospodyně, tudíž jsem ani nepsal o domácích spotřebičích – nové pračce, žehličce nebo vysavači.

Muži

„Pánům tvorstva“ neradno dělat iluze… Ne, nové auto s největší pravděpodobností nedostaneme.

Většina mužů ocení praktické dárky. Ponožky a trenýrky to jistí. Často nemáme moc přehled o tom, kolik ponožek nám ještě zbývá. Polovina se jich přes rok záhadně ztratí nebo roztrhá.

Kosmetika je samozřejmostí. Ať už jde o holení, sprchové gely, či voňavky. Přísloví „správný chlap má smrdět“ neplatí již desítky let. Dnešní muži si uvědomují důležitost péče o tělo, chtějí dobře vypadat a potrpí si na dobré a kvalitní vůně. Už to není jen doména žen…

Pamatuji si, jakou radost udělalo výkonné auto na dálkové ovládání. Sice poměrně drahý dárek, ale radost v jeho očích mluvila za vše. Do té doby jsem nikdy neviděl téměř šedesátiletého muže šťastného jako dítě. Ve chvíli, kdy do ruky dostal ovladač, naši psi byli v pasti.

Peníze a poukazy

Peníze jsou asi nejlepší dárek, jaký můžeme našim blízkým dát. Mohou si za ně koupit cokoli, co si přejí.

Poukazy na různé zážitky, večeře nebo proplacení čehokoli, ty potěší každého. Pokud ovšem máme dostatečné finance. Jestliže ne, pak poukazy ztrácejí smysl.

Pozor!

Není dobrý nápad věnovat pod stromeček domácího mazlíčka. Ne každý o něj stojí. Děti po čase mohou ztratit o pejska či kočičku zájem, ti poté skončí v útulcích.