Po přestávce vynucené koronavirem letos opět startuje soutěž Vesnice roku. Olomoucký kraj ji podpoří částkou 650 tisíc korun. Na finanční prémie se mohou těšit obce, které skončí na prvním, druhém a třetím místě. Další peníze rozdělí hejtmanství v ostatních vyhlašovaných kategoriích.

O peníze jde ale až na druhém místě. Cílem soutěže je totiž ukázat, že rozvoj vesnic stojí mnohdy na snaze malých skupin lidí, kteří se dokážou semknout a spolupracovat na rozvoji místa, kde bydlí. Výsledky jejich práce jsou pak důležitou inspirací a motivací pro ostatní,“ řekl Jan Šafařík, náměstek Olomouckého kraje pro regionální rozvoj.

Obce mohou podávat přihlášky do 29. dubna. Samotné hodnocení pak bude probíhat od začátku května do konce června. Odborná komise jednotlivé vesnice navštíví, aby zjistila, jak se v nich lidem žije.

„Posuzuje se například investiční rozvoj, ale také spolkový nebo kulturní život, který je základem každé dobré vesnice,“ dodal Šafařík.

Podrobnosti k soutěži včetně přihláškových formulářů najdou zájemci na webu vesniceroku.cz. Zatím posledním vítězem krajského kola soutěže se v roce 2019 stala obec Bělotín.