Módní trendy přicházejí a odcházejí, ale tahle krása nikdy nezestárne! Do dob, kdy slovo elegance byla zákonem, který se nevyplácelo porušit, se mohli ponořit účastníci již 6. ročníku Empírového dne na zámku v Čechách pod Kosířem. Ten uplynulou sobotu 7. května kromě tradičních tanečních lekcí, pikniku a empírového plesu v dobových oděvech letos nabídl novinku v podobě módní přehlídky. Ta zaujala i všechny příchozí jinak pevně zakotvené v 21. století. U toho prostě Večerník nemohl chybět.

Jarní neformální setkání lidí, které spojuje záliba v historické epoše konce 18. století muselo být loni kvůli covidovým opatřením přesunuto na podzim. Letos se opět vrátilo do svého původního termínu a všem kromě přívětivého klimatu nabídlo i nádherné prostředí rozkvétajícího zámeckého parku, v němž byla opravdu radost posedět.

První ročník této akce vznikl v souvislosti s uvedením adaptace románu Jane Austenové Emma v Moravském divadle Olomouc. Od svého počátku si ho užili zejména samotní účastníci, kteří historii prožívali opravdu na vlastní kůži oděni do dobových kostýmů. Po svém si pak žili v dávno ztraceném světě, ve kterém se třeba sedmadvacetiletá žena již prakticky vzdávala naděje na manželství coby jediný možný trvalý partnerský svazek. Náhodní příchozí zůstávali obvykle spíše mimo tuto hru, maximálně mohli obdivovat krásné kostýmy, případně uvažovat o tom, zda se příští rok do akce sami nezapojí. Nyní se však tyto dva světy alespoň na nějaký čas protnuly. Bylo to díky premiérové módní přehlídce, během níž se všichni mohli dozvědět více nejen o kostýmech, ale i o tehdejší době jako takové. „Jednalo se o nápad kastelána zámku, jemuž jsme se tímto způsobem rozhodli poděkovat za dlouhodobou spolupráci,“ objasnila Katka Baňová z pořádajícího sdružení Jane Austen CZ.

Během zhruba půlhodinové přehlídky mohli všichni sledovat krásné kostýmy z let 1795 až 1815. „Empír byl obdobím, kdy bavlna při výrobě oděvů vystřídala hedvábí. Díky tomu se mohlo i luxusní oblečení začít prát a na robách se také poprvé objevila bílá barva,“ upozornila na historickou zajímavost odborná švadlena Štěpánka Skalická, která celou módní přehlídku vtipně komentovala. „Ženský dekolt byl během dne vždy zahalený. Venku totiž dámy mohly potkat někoho z jiné společenské vrstvy a nebylo vhodné, aby na sebe před takovými muži jakkoliv upozorňovaly. Teprve během nočních společenských akcí mohly dekolt jak se patří odhalit,“ srovnala Skalická dva přítomné modely. Průvodkyně také podotkla, že mnohé z šatů měly vlečky. „To nebylo příliš praktické, nicméně elegance byla nade vše a tehdejší ženy se s tím musely umět po svém vyrovnat. Dokonce existují obrazy zachycující dámy v šatech s vlečkou, jak hrají badminton,“ pobavila přítomné Štěpánka Skalická.

Módní přehlídka přítomné nejen bavila, ale snad některé inspirovala i k tomu, aby se jí příští rok aktivně zúčastnili. Celý Empírový den pak vyvrcholil dobovým plesem. Lidé také poprvé na Kosíř šlapali po stopách hraběnky Gabriely, o čemž Večerník referuje na dvoustraně 28-29 dnešního vydání.

Křehké dámy a urozené pány na zámku v Čechách pod Kosířem již zanedlouho vystřídají kováři. V sobotu 21. a v neděli 22. května se zde vůbec poprvé bude konat Olomoucký fortel aneb hanácké kování pořádané ve spolupráci se spolkem Kováři Olomouckého kraje.