Jedny z mnoha, a přesto originální, tak právě takové byly čarodějnice předminulý víkend ve Ptení. I zde byla diskotéka pro děti, řada čarodějnických kostýmů nebo úkolů. Mnoho věcí ale probíhalo jinak než na okolních akcích. Kdo totiž přišel, mohl toho zažít hodně. Třeba netradiční úkoly, navíc rozmístěné po celé vesnici. Házení, běhání, slalomy, ale také procvičení paměti. To byly jen některé, jež na děti čekaly.

„Kromě tohoto místa je ještě akce v okolí, oddíl orientačního běhu organizuje čarodějnický orientační běh kolem obce. Věřím ale, že se nikdo neztratí,“ usmívala se Kateřina Mikšíková. U ní si zase lidé mohli vyrobit odznak, placku. O kus dál probíhala dětská diskotéka. Zprvu se dítka ostýchala, postupně si jich však několik na parket cestu našlo. Hned vedle pro změnu probíhalo čarodějnické tvoření, jak jinak. Zapojili se ve velkém třeba učitelé ze zdejší školy. A nejen ve vedení dětí při tvůrčí činnosti, ale také v pomáháním jiným. „Už několik let pracujeme vždy pro nějaký projekt. Už jsme byli zapojeni do Skutečného dárku, posílali jsme kozy do Afriky. Nyní pomáháme zde. Veškerý výtěžek z občerstvení tak půjde jako příspěvek na záchranu orangutanů,“ prozradil Jakub Ambros, jeden z učitelů a zároveň členů kroužku Světová škola. Díky ní byla na akci velká spousta dobrot, často domácích dezertů. Dětem se jen sbíhaly sliny.

Kdo ale nebyl na sladké, ani na něj nezapomněli. Párky se pomalu nestačily prodávat a u stolů v areálu sokolovny bylo brzy plno. „Bylo to výborné, skvělé. Ani jsme takovou účast neočekávali, byla úžasná. Přišlo hodně lidí i z okolních vesnic, to nás také potěšilo,“ konstatoval za Sokol Ptení Jaroslav Zapletal, který byl značně vytížený u prodeje občerstvení. Po všech stránkách se nakonec akce dala považovat za úspěch, všichni odcházeli spokojení, najezení. A děti? Odcházely plné zážitků...