V sousedních Držovicích to během uplynulého víkendu prostě žilo. Tradičně se zde konají hodové slavnosti už během prvních květnových dnů, protože místní pořádají hody u příležitosti svátku svatého Floriána, jemuž jsou zasvěceny zdejší kostel i kaplička. Držovické hody se v sobotu i v neděli náramně vydařily a po roční pauze zaviněné pandemickou situací covid-19 bylo na držovických občanech vidět, že se chtějí hodně bavit. Obecní úřad Držovice připravil bohatý program s jarmarkem, vystoupením folklórního souboru i mnohými atrakcemi pro děti.

Zatímco mnohé obce a města pořádají hody až po letních prázdninách, v Držovicích to mají prostě jinak. „Hody organizujeme vždy okolo svátku svatého Floriána, který je patronem našeho kostela i kapličky a provází vlastně náš celý život. Hodové slavnosti jsme zahájili vlastně už na konci dubna stavěním májky a soutěží o nejlepší kynutou i nekynutou buchtu. Na to hlavní, tedy Držovické hody, jsme se připravovali dlouho, ale organizace nebyla zas až tak složitá. Tradičně jsme uspořádali jarmark a o zájem stánkařů jsme vůbec neměli nouzi. Hlásili se vlastně sami a tak jsme lidem v parku za Tichou ulicí mohli nabídnout jarmark s opravdu pestrým sortimentem. A co se nestalo, návštěvnost letošní hodové slavnosti byla tak velká, že někteří stánkaři mi už v poledne hlásili, že mají vyprodáno,“ těšil se z vydařeného sobotního programu Jaroslav Studený, starosta Držovic.

Do parku za Tichou ulicí v Držovicích mířily už krátce po desáté hodině davy lidí. Nikomu nevadil drobný deštík, který se snášel z nebe. „Všem říkám, že to není déšť, ale jen osvěžovač vzduchu,“ smál se starosta Studený. Návštěvníci hodové slavnosti se těšili z pestrého výběru sortimentu, který zde nabízely na tři desítky stánkařů. Nechyběly cukrovinky, perníky, domácí zákusky, proutěné košíky, malované obrazy i porcelán, keramika, ručně vyráběné šperky a samozřejmě proudem teklo pivo, víno a také slivovička. „Jsem rád, že lidé se bavili i vystoupením folklórních souborů Klas i Klásek. Co by to bylo za hody, kdyby chyběly hanácké kroje, zpěv a tance,“ podotkl první muž Držovic Jaroslav Studený, který rovněž zmínil poděkování všem pracovníkům obecního úřadu a dalším organizacím za skvěle připravené Držovické hody.

Hodová slavnost skončila v držovickém parku v odpoledních hodinách, ovšem tím ani zdaleka nebyl celý program vyčerpán. „Tradiční součástí hodů je i výstava drobného zvířectva na fotbalovém hřišti a také večerní taneční zábava v našem obecním domě,“ uzavřel Jaroslav Studený, starosta Držovic s tím, že definitivní tečkou za letošními hody v této obci byla nedělní mše svatá v kostele svatého Floriána a odpolední průvod ke kapličce svatého Floriána na držovickém kopci.